Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kockar: U toku sinhronizovani napad na univerzitete - | K-013 Portal

Kockar: U toku sinhronizovani napad na univerzitete

alisa kockar, ds, demokratska stranka

Režim Aleksandra Vučića otima i onesposobljava jednu po jednu instituciju i neće stati dok ne oduzme autonomiju svim slobodnomislećim ljudima u Srbiji, dok ne bude siguran da ne postoji tačka iz koje bi mogla da krene pobuna protiv autoritarnog režima ogrezlog u korupciji. Prvo je utvrđena pozicija na Fakultetu političkih nauka, zatim se na udaru našao Univerzitet u Novom Sadu, da bi konačno ove nedelje ‘pao' i Beogradski univerzitet. Niko neće biti pošteđen, to nam je pokazao i slučaj imenovanja Suzane Vasiljević u Upravni odbor Beogradske filharmonije, i zato je važno da ne dopustimo da ovo bude tema koja će nestati sa radara pojavom prve sledeće afere. U toku je sinhronizovani napada na univezitete i mi moramo da ih odbranimo,“ izjavila je portparolka Demokratske stranke Alisa Kockar.

Naime, nakon imenovanja ministarki Gojković i Joksimović (povodom čijeg statusa se Agencija za borbu korupcije još uvek nije oglasila, uprkos prijavi) u Savet Fakulteta političkih nauka, za rektora Univerziteta u Novom Sadu izabran je Dejan Madić, profesor sa Fakulteta za sport i fizičku kulturu. Njegov izbor je u najmanju ruku bio upitan, uzevši u obzir brojne pritiske koji su pratili proces, među kojima je i onaj najočigledniji – promena članova Saveta Univerziteta u Novom Sadu u toku samog postupka. Nakon što je druga kandidatkinja dobila većinu glasova na sednici Senata, Skupština AP Vojvodine zamenila je više članova Saveta i kao predstavnike osnivača imenovala i Balinta Pastora i Ištvana Pastora, koji su na kraju izabrali Madića za novog rektora.

Slična priča desila se ove nedelje i na Univerzitetu u Beogradu. Nakon „rešavanja“ proceduralnih nedostataka koji bi u pravnoj državi trebalo da onemoguće kandidovanje za poziciju rektora i nakon što je druga kandidatkinja, bivša rektora Ivanka Popović, dobila većinu glasova u Senatu, na sednici Saveta Univerziteta u Beogradu na novog rektora izabran je Vladan Đokić, dosadašnji dekan Arhitektonskog fakulteta.

Obrazac je očigledan, a sada je jasno i zašto je država poslednjim zakonom povećala broj predstavnika osnivača u Savetima univerziteta jer preko Saveta utiče na najvažnije odluke univerziteta i direktno podriva njihovu autonomiju. Obruč oko univerziteta se steže i ako akademska zajednica ne ustane u odbranu univerziteta, vrlo brzo ćemo se naći rame uz rame sa Mađarskom, odakle je moguće čak i proterati univerzitete, mladi će napuštati Srbiju u sve većem broju i neće se vraćati. Odavno smo prepušteni samovolji Predsednika, a ako ništa ne preduzmemo povodom ove teme, i to brzo, uskoro neće imati ko da mu se suprotstavi, što režimu i jeste cilj“ zaključila je portparolka Demokratske stranke.

(K-013)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS