Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Marinković za Betu: Pravno znanje Ane Brnabić je na nivou Radio Mileve - | K-013 Portal

Marinković za Betu: Pravno znanje Ane Brnabić je na nivou Radio Mileve

tanasije marinkovic, ana brnabic

Profesor Pravnog fakulteta i član Republičke izborne komisije Tanasije Marinković izjavio je danas da ako režim Aleksandra Vučića smatra inicijativu Evropskog parlamenta neprijateljskom, onda to verovatno nešto govori i o tom režimu i kvalitetu upravo održanih izbora.

Komentarišući izjavu tehničke premijerke Ane Brnabić da Rezolucija Evropskog parlamenta o izbornim nepravilnostima sadrži argumente na nivou Radio Mileve, Marinković je agenciji Beta kazao da bi premijerki trebalo da budu poznati međunarodnopravni standardi Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope.

Marinković je ocenio da je stručno pravno znanje Ane Brnabić na nivou Radio Mileve.

„Ukoliko se učini verovatnim da je izvršena diskriminacija, a kada se sagledaju sve izborne nepravilnosti od kandidovanja, preko kampanje, manipulacije Jedinstvenim biračkim spiskom, do dana glasanja, upotpunjava se slika o sistemskoj zloupotrebi javnih resursa da bi se svi oni koji ne pripadaju režimu Aleksandra Vučića stavili u neravnopravni položaj, onda je teret dokazivanja na organima državne vlasti da nije došlo do diskriminacije, konkretno po političkoj osnovi“, rekao je profesor.

Prema njegovim rečima, taj teret je utoliko teži po državne organe ako se uzme u obzir da je i Međunarodna posmatračka misija, koju je vlast pozvala uključujući i Anu Brnabić lično, da dâ ocenu o izborima u Srbiji, na više mesta u svom izveštaju istakla sistemske neravnopravnosti na izborima 2023. godine.

„Nažalost u toj diskriminaciji su učestvovali najviši organi javne uprave, kao što su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, izborna administracija… Dakle, taman i da je reč o ‘Radio Milevi’, po stručnom pravnom znanju Ane Brnabić, izborne nepravilnosti su učinjene verovatnim i državni organi su bili dužni da u odgovarajućim postupcima opovrgnu istinitost tih tvrdnji. U suprotnom ostaje jedina istina – da je bilo izbornih nepravilnosti“, naglasio je Marinković.

Dodao je da je nakon izbora usledilo je pokretanje svih mogućih pravnih postupaka u Srbiji, više nego ikada do sada, da bi se pred pravosudnim organima dokazale izborne neravnopravnosti, a organima javne uprave dala prilika da te dokaze obore.

Međutim, svi ti mehanizmi, naveo je, su se pokazali nedelotvornim.

„Tužilaštvo i dan danas ćuti na mnogobrojne krivične prjave u vezi s krivičnim delima protiv izbornih prava, a Upravni sud u izbornim sporovima krši po ko zna koji put pravo na pravično suđenje. Dakle potpuni kolaps i vladavine naroda i vladavine prava u Srbiji, koji je vidljiviji nego ikada do sada, ishodovao je da se u izborni proces uključi i Evropski parlament sa svojom rezolucijom predlažući, kako se najavljuje, međunarodnu istragu u cilju razrešenja trenutne ustavne krize u Srbiji“, objasnio je profesor.

Marinković smatra da je pogrešno od režima Aleksandra Vučića da u toj inicijativi Evropskog parlamenta vidi neprijateljski čin prema Srbiji.

„Naprotiv, očekuje se da će se rezolucijom predložiti istraga u koju će biti uključene međunarodne organizacije OEBS i Savet Evrope čijih je Srbija članica, kao i Evropska unija na čijem putu učlanjenja se nalazi. Ako režim Aleksandra Vučića smatra takvu inicijativu neprijateljskom, onda to verovatno nešto govori i o tom režimu i kvalitetu upravo održanih izbora. Podsećam, prema slovu prvog člana svog Ustava, Srbija je zasnovana na pripadnosti evropskim principima i vrednostima. Izgleda da je neko po ko zna koji put zaboravio na vernost Ustavu na koju se zakletvom obavezao“, zaključio je Marinković.

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je ponovo oštro kritikovala predstavnike Evropske unije, ocenivši da rezolucija o Srbiji, za koju je rekla da očekuje da će sutra biti usvojena u Evropskom parlamentu, sadrži argumente koji su „na nivou ‘Radio Mileve'“.

Povodom zahteva za međunarodnu istragu u vezi izbora održanih 17. decembra prošle godine Brnabić je jutros za TV Hepi kazala da „teško može rečima da iskaže u kolikoj meri je ovo skandal za Evropski parlament, evroparlamentarizam i određene evropske institucije“.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS