Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Merkel: Kosovsko pitanje mora biti zatvoreno pre ulaska Srbije u EU - | K-013 Portal

Merkel: Kosovsko pitanje mora biti zatvoreno pre ulaska Srbije u EU

angela merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Beogradu da kosovsko pitanje mora biti zatvoreno pre ulaska Srbije u EU, ali da pre toga treba da budu rešena sva druga otvorena pitanja u procesu evropskih integracija.

Upitana da li je priznavanje Kosova uslov za članstvo Srbije u EU, Merkel je rekla da će "neka pitanja biti rešena na kraju procesa" evropskih integracija Srbije.

"To (kosovsko) pitanje se mora rešiti da bi države članice Unije potvrdno odgovorile o pristupanju (Srbije) EU. Ali nema smisla razgovarati o kraju tog procesa pre nego što se reše drugi problemi. Ja sam za pragmatičan pristup, to pitanje neće nestati, ono se mora rešavati, ali ja sam za mapu puta, gde se prvo rešavaju sva druga pitanja", kazala je Merkel.

Ona je navela da EU mora da ima "mnogo razumevanja za konflikte koje je potrebno prevazići" i ukazala da je i Nemačkoj bilo potrebno "dugo vremena kada je reč o jedinstvu i priznavanju granica i sličnim pitanjima".

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Beogradu da će se EU sigurno baviti pitanjem eksploatacije litijuma u Srbiji.

"Srbija ima nešto što zaista vredi, ali postoji zabrinutost da li će eskploatacija biti u skladu sa ekološkim standardima. Mislim da EU ima dobre standarde, države članice će se sigurno baviti tim pitanjem jer je klimatska neutralnost u Evropi zaista važno pitanje", rekla je Merkel.

Merkel je kazala da se Nemačka, "kao i druge države, interesuje za litijum u Srbiji".

"Imamo veliki broj investicija u oblasti auto industrije u Srbiji, svi znamo koliko je važan litijum za buduću mobilnost i za baterijske ćelije", navela je Merkel.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.