Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Patrijarh Porfirije: Ponekad se episkopi i sveštenici upliću u politiku, ali Crkva je tu da objedinjuje a ne da deli - | K-013 Portal

Patrijarh Porfirije: Ponekad se episkopi i sveštenici upliću u politiku, ali Crkva je tu da objedinjuje a ne da deli

porfirije, spc, politika

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je da politička suština većine napada, kako sa leve tako i sa desne strane političkog spektra, počiva u činjenici da SPC odbija da aktivno učestvuje u partijskoj borbi, da se opredeli za ovu ili za onu stranu, za jednu ili drugu stranku, preneo je danas portal SPC Pravoslavlje.  

"Mi, nažalost, gledamo kako se ponekad episkopi i sveštenici upliću u politiku u užem smislu te reči, odnosno u političku utakmicu stranaka, što nekima, koji ne razumeju ne samo mesto i ulogu Crkve u društvu nego samu suštinu njene misije u svetu, izgleda smisleno pa čak i hvale vredno", naveo je patrijarh.

"Polazeći od činjenice da su se takvi, različitim razlozima motivisani, primeri dešavali u daljoj ili bližoj prošlosti, pojedini ljudi, neki bez zadnjih misli a drugi, bojim se iz ličnih interesa, imaju i šire utisak da je aktivni politički, pa i partijski, angažman sveštenoslužitelja Crkve, ne samo nešto što se od njih očekuje, nego su na isti i obavezni", naveo je poglavar SPC.

Prema njegovoj oceni, takvo mišljenje je pogrešno, a očekivanja bespredmetna i jevanđelski neutemeljena.

"Crkva insistira na tome da odbija da se aktivno uključi u političku borbu i krene da zastupa partijske i političke interese jednog dela svog naroda protiv drugog dela svog naroda iz više podjednako važnih razloga. Prvi je taj da su partije, kako im i ime govori, deo celine, a Crkva predstavlja sabor, celinu objedinjenog naroda Božjeg. Ona postoji da bi obuhvatala i sabrala sve delove u jednu zajednicu vernih", naveo je patrijarh.

Patrijarh je dodao da SPC ne gubi iz vida činjenicu da njeni članovi koji su zainteresovani za politički život pripadaju različitim partijama.

Zadatak episkopa i sveštenika, kako je naglasio, jeste da po svaku cenu svedoče svetu istinu, a ne da javnim opredeljivanjem za jednu ili drugu stranu marginalizuju svoje poslanje unoseći podozrenja i razdor među vernike.

"Crkva je tu da objedinjuje a ne da deli, da leči podele, a ne da ih produbljuje, da sprečava, a ne da pojačava svaku, pa i političku mržnju i netrpeljivost. To istovremeno ne znači da se Crkva ne bavi politikom u izvornom smislu, politikom kao načinom života, brigom za opšte dobro zajednice", dodao je srpski patrijarh.

Crkva je, kako je naglasio, i te kako obavezna da se bavi prosvetom, kulturom, vrednostima koje su obilikovale i oblikuju identitet srpskog naroda. SPC se, kako je dodao, trudi i da pomogne Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i porodicama sa više dece.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS