Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pešić: Ne može biti napretka dok su radnici u pelenama i strahu - | K-013 Portal

Pešić: Ne može biti napretka dok su radnici u pelenama i strahu

ds, demokratska stranka, vladimir pesic

Štrajk radnika čačanske Fabrike reznog alata, kao i vest o kašnjenju zarada zaposlenih u valјevskoj fabrici 'Krušik' kojima je zbog neplaćanja doprinosa od strane ovog nekadašnjeg giganta namenske industrije uskraćeno pravo na lečenje, ponovo je pokrenuo pitanje objektivnosti izveštaja o navodnom ekonomskom procvatu Srbije, nekakvom zlatom dobu, ali i položaju radnika i radnica u Srbiji,“ izjavio je predsednik Resornog odbora Demokratske stranke za socijalnu politiku, rad, zapošlјavanje i boračka pitanja Vladimir Pešić.

Prema rečima najviših zvaničnika Republike Srbije, naša zemlјa je lider u regionu po visini prosečne zarade koja iznosi preko 500 evra, posebno u poređenju sa platama pre dolaska Vučića na vlast, dok demokrate smaraju da su te tvrdnje, najblaže rečeno, neozbilјne po više osnova.

Predstavnici vladajuće stranke su promenili metod obračunavanja prosečne zarade, pa je svako poređenje sa prošlošću obesmišlјeno – to bi bilo kao kada bismo rekli da su nakon 5. oktobra 2000. godine prosečne plate u Srbiji povećane preko 1100%. Iako to nominalno jeste tako, moraju se uzeti u obzir sve okolnosti. Recimo, jedna od prvih mera aktuelne vlasti bilo je povećanje opšte stope PDV-a, što je momentalno uticalo na poskuplјenje svega. Struja je od 2012. godine, računajući i akcizu, poskupela preko 50%, taksa za javni medijski servis gotovo 100%, a naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije je od februara ove godine poskupela preko 500 procenata. Povećane su i stope poreza na nepokretnosti, tako da ne čudi što građani ne osećaju nikakve bolјitke jer ih u suštini ni nema,“ tvrdi Pešić.

Potpuno je jasno da ni o kakvom ekonomskom procvatu Srbije ne može biti reči dok Srbija stranim investitorima daje ogromne subvencije za radna mesta koja su slabo plaćena sa lošim uslovima rada, i dok smo svedoci ozbilјnih problema sa kojima se suočavaju radnici u Srbiji - od nošenja pelena na radnom mestu, preko velikog broja povreda na radu od kojih su mnoge sa smrtnim ishodom, do kašnjenja isplate zarada.

Stručni tim Demokratske stranke je kao klјučni problem u društvu definisao upravo problem radnika kao stubova društva. Radnici u Srbiji moraju uživati najviši stepen zaštite i mora biti iskorenjen rad na crno. Pri kraju je razrada detalјnih mera za popravlјanje položaja radnika, koje će se odnositi na jačanje sindikata, jačanje kredibiliteta i nezavisnosti inspekcije rada, paralelno sa pooštravanjem kaznene politike za nesavesne poslodavce i podrškom prekršajnim sudijama u cilјu veće efikasnosti, posebno u oblasti radnog prava i bezbednosti i zaštite na radu,“ potvrdio je Vladimir Pešić.

(K-013)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.