Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Poslanici sutra o Predlogu zakona o jedinstvenom biračkom spisku - | K-013 Portal

Poslanici sutra o Predlogu zakona o jedinstvenom biračkom spisku

birački spisak, biračkog spiska, biračkom spisku,

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić zakazala je za sutra u 14 časova novu sednicu parlamenta na čijem će dnevnom redu biti pet tačaka, a među njima je i Predlog zakona o jedinstvenom biračkom spisku, saznaje Tanjug.

Kako je za Tanjug rekao kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović, izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku naći će se u proceduri po hitnom postupku već sutra, kako bi ove izmene mogle da se primene na izbore raspisane za 2. jun.

On je dodao da će kontrolu procesa sprovoditi već formirana radna grupa koja se bavi ispunjavanjem ODIHR preporuka, a u kojoj se nalaze i predstavnici civilnog društva (CRTA, Transparentnost i CeSID).

Lazović tvrdi da su "unutrašnje migracije stanovništva" bile jedan od najvećih problema prethodnog izbornog procesa i ocenjuje da će na ovaj način one dobrim delom biti onemogućene.

U međuvremenu je za sutra zakazana sednica Skupštine Srbije na čijem dnevnom redu je predlog za izmenu Zakona o jedinstvenom biračkom spisku koji je uputila grupa od 37 poslanika.

Predlogom zakona predviđeno je da će se birač koji je upisan u birački spisak i koji je nakon 3. jula 2023. godine prijavio prebivalište u jedinici lokalne samouprave, odnosno u gradskoj opštini u kojoj su za 2. jun 2024. godine raspisani lokalni izbori, upisati u deo biračkog spiska prema mestu prebivališta koje je imao na dan 3. jula 2023. godine.

Ova odredba ne primenjuje se na birače koji su kandidati za odbornike na izbornim listama koje su na lokalnim izborima koji su raspisani za 2. jun 2024. godine podnete pre stupanja na snagu ovog zakona.

Predviđeno je i da zakon stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije.

Poslanici sutra o Predlogu zakona o jedinstvenom biračkom spisku

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić zakazala je za sutra u 14 časova novu sednicu parlamenta na čijem će dnevnom redu biti pet tačaka, a među njima je i Predlog zakona o jedinstvenom biračkom spisku, saznaje Tanjug.

Taj predlog je podnelo 37 narodnih poslanika.

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o izmeni Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine koju je podnela poslanička grupa Dragan Marković Palma - Jedinstvena Srbija, kao i Predlog odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine, koji je podnela poslanička grupa Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane.

Pred poslanicima je i Predlog odluke o izmenama Odluke o sastavu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, kao i Predlog odluke o izmenama Odluke o sastavu stalnih delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.