Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Predlog o izbornim uslovima: Šta se menja, a šta ostaje isto? - | K-013 Portal

Predlog o izbornim uslovima: Šta se menja, a šta ostaje isto?

pregovori o izbornim uslovima, izbori

U predlogu o izbornim uslovima koji je vladajuća koalicija predstavila učesnicima dijaloga juče, osim datuma izbora, predviđene su još neke izmene.

Kako saznaje Blic, cenzus ostaje tri odsto, ali se broj potpisa za stranke nacionalnih manjina smanjuje na 5.000.

Predlog Sporazuma, u koji je Blic imao uvid, ima 11 strana, a određuje opšta pravila izbornih uslova, kao i postupak kandidovanja. Podložan je, kako priča izvor Blica, izvesnim promenama, a očekuje se opozicija kaže svoje do 11. septembra, za kada je planirano potpisivanje.

U predlogu se, između ostalog, navodi da državni funkcioneri koji su kandidati za predsednika i poslanike "ne mogu sedam dana pre izbora u svojstvu državnog funkcionera da organizuju svečana otvaranja infrastrukturnih i drugih objekata".

Predloženo je i da Vlada formira Radnu grupu za eksternu kontrolu biračkog spiska, čiji će članovi biti i predstavnici opozicije koji su učestvovali u dijalogu.



Jedan od predloga je i da se u Zakonu o izboru narodnih poslanika predvidi mogućnost da organi za sprovođenje izbora po službenoj dužnosti ponište glasanje na biračkom mestu, ako utvrde da je broj listića u kutiji veći od broja birača koji su glasali, da je glasao neko ko nije upisan u birački spisak, ili ako u glasačkoj kutiji nema kontrolnog listića, ili on nije potpisan ili adekvatno popunjen.

Takođe, sednice RIK-a prenosiće se uživo na sajtu ove institucije, kao i proces unošenja podataka o rezultatima glasanja od početka do kraja, a zapisnici o radu objavljivaće se na sajtu kao i njihove izmene. Takođe, svakom biraču biće dato pravo da od onoga ko čuva izborni materijal dobije informaciju da li je glasao, piše Blic.

Javni medijskim servisima preporučeno je, kako se navodi, da organizuju duele i sučeljavanja, a preliminarni troškovi kampanje trebalo bi da budu podnošeni pet dana pred glasanje.

Kako su dosadašnja pravila određivala, 20 odsto planiranih sredstava iz budžeta raspoređivala su se ravnomerno podnosiocima proglašenih izbornih lista, a onda preostalih 80 osto na one koji su prešli cenzus, srazmerno mandatima. U predlogu Sporazuma promenjen je taj odnos na 70, prema 30.

Opširnije na sajtu Blica.

(Blic)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS