Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pribe: Srpske vlasti moraju ozbiljno da shvate kritike na račun izbora - | K-013 Portal

Pribe: Srpske vlasti moraju ozbiljno da shvate kritike na račun izbora

rajnhard pribe, rezolucija o izborima

Bivši direktor direktorata za Zapadni Balkan Evropske komisije Rajnhard Pribe izjavio je danas da srpske vlasti moraju ozbiljno da uzmu kritike na račun organizovanja decembarskih izbora, dodajući da „ne smeju to da shvate kao neprimereno mešanje u unutrašnja pitanja zemlje“.

Pribe, koji je bio na čelu tima koji je 2015. sastavio izveštaj o sistemskim problemima sa vladavinom prava u Severnoj Makedoniji, na vrhuncu političke krize u toj zemlji, što je rezultiralo sporazumom lidera četiri najveće partije i formiranjem prelazne vlade i uslova za fer izbore, rekao je za N1 da bi to bilo nemoguće da nije bilo podrške vlasti te zemlje.

U tom smislu, a u kontekstu Rezolucije EP o izborima u Srbiji u kojoj se pominje i taj izveštaj, Pribe ističe da srpske vlasti moraju ozbiljno da shvate kritike na račun organizovanja decembarskih izbora, kao i da „ne smeju to da shvate kao neprimereno mešanje u unutrašnja pitanja zemlje“.

Dodaje da je Rezolucija EP dosta oštra i zabrinjavajuća, „jer se tu kritikuje na detaljan i otvoren način vođenje izbora u Srbiji, i parlametnarnih i lokalnih“.

„To je dosta neuobičajeno. Ja više nemam zvaničnog posla u EU, tako da ne mogu da vam pružim odgovor kakve će biti druge reakcije evropskih institucija, ali uveren sam da će ih sigurno biti“, kazao je Pribe u emisiji Iza vesti.

Ističe da nije prvi put da u procesu približavanja zemalja Zapadnog Balkana EU, Unija upućuje kritike na račun vođenja izbora i da je to na neki način deo zadatka EU, a posebno Evropske komisije.

„Sada je važno da se vrlo konkretno proceni ono što je funkcionisalo i ono što nije, na izborima u decembru“, kaže Pribe.

Ukazuje da su veoma važni preliminarni zaključci ODIHR, „i na toj osnovi srpske vlasti treba da rade u dva pravca, prvo da se proceni da se preduzmu odgovarajuće mere u vezi sa onim što nije funkcionisalo dobro na izborima i još važnije, da se eventualne nepravilnosti na prošlim izborima na idućim ne ponove“.

Podseća da je bilo tri izveštaja, koje je napravila grupa visokih pravnih eksperata 2015. i 2019. u kojima je procenjena vladavina prava u Severnoj Makedoniji i BiH, ali da se oni nisu bavili problemima sa pravilnim vođenjem i organizacijom izbora.

„Određene konstatacije iz tih izveštaja su se pokazale tačne, ne samo u tim zemljama, već se mogu primeniti i na neke druge zemlje na Zapadnom Balkanu“, ocenjuje Pribe.

On je dodao da ne bi sada došao u Beograd zarad sličnog izveštaja, jer postoje stručniji od njega u EU, kada se radi o procenjivanju izbora, navodeći na prvom mestu ODIHR, za koji kaže da je „centar stručnog znanja o izborima“, kao i Venecijansku komisiju Saveta Evrope, „koja je možda prvo mesto koje treba da se bavi tim pitanjima“.

„To je na neki način lakmus test za Srbiju, kako će reagovati na kritike“, ocenjuje Pribe.

Na konstataciju da srpske vlasti kritike iz EU nazivaju narušavanjem suvereniteta zemlje, Pribe kaže da je „suverenitet veoma širok pojam i do izvesne mere nejasan“.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS