Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Rada Trajković za Betu: Radoičića štite vlasti i u Beogradu i u Prištini - | K-013 Portal

Rada Trajković za Betu: Radoičića štite vlasti i u Beogradu i u Prištini

rada trajkovic, milan radojicic

Političarka Rada Trajković izjavila je danas da Milan Radoičić još dugo neće biti procesuiran zbog tragičnih događaja u Banjskoj jer ga, kako je rekla, štite vlasti i u Beogradu i u Prištini.

Trajković je agenciji Beta kazala da je Radoičić nekoliko puta izbegao hapšenje tako što mu je iz Prištine dojavljeno da napusti sever Kosova.

„I 24. septembra prošle godine Radoičić je u Banjskoj ostavio ubijene i ranjene saborce, ostavio je vojnu opremu vrednu pet miliona evra i izvukao se s Kosova nakon prethodne dojave. Radoičić je imao dil sa svim kosovskim vlastima, od (Ramuša) Haradinaja, preko (Hašima) Tačija do (Aljbina) Kurtija“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, kosovske institucije iz tehničkih i kadrovskih razloga nemaju mogućnosti da protiv Radoičića podignu optužnicu na neoborivim dokazima.

Komentarišući zahtev francuskog predsednika Emanuela Makrona upućenog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da organizatori tragičnih događaja u Banjskoj budu izvedeni pred lice pravde, Trajković je kazala da će međunarodna zajednica stalno insistirati da Vučić privede pravdi Radoičića.

„Svi dokazi koji postoje se nalaze u Prištini, međutim optužnice iz kosovskog tužilaštva još uvek nema. Tužilaštvo u Beogradu ima priznanje Radoičića da je on organizovao Banjsku, ali nema ostale elemente za podizanje optužnice. Vučić ne želi da uhapsi Radoičića jer je imao dil s njim. I prištinske i beogradske vlasti Radoičića doživljavaju kao opasnost da progovori o onome što on zna i za jedne i za druge“, ocenila je Trajković.

Dodala je da se prištinsko tužilaštvo ne bavi suštinom već se na „najprizemniji“ način obračunava s Radoičićem.

„Oni upadaju u Radoičićeve kuće, stanove i lokale bez prethodne regularne procedure o utvrđivanju porekla imovine. Ne može Vlada Kosova da Radoičićev vozni park ustupi kosovskoj policiji iako se za neka vozila sumnja da su ukradena. Takav pristup kosovskih vlasti je paušalan, nestručan i tendenciozan. Osim stradanja kosovskog policajca ne postoji nijedan drugi razlog da Vučić isporuči Radoičića Prištini“, istakla je Trajković.

Ona je navela da Radoičić u ovom trenutku u blizini administrativne linije ima grupu ljudi koja može da bude, kako je rekla, u funkciji potencijalne destabilizacije regiona.

„Radoičić i dalje vlada Srbima na Kosovu. Ako on ne bude izolovan postavlja se pitanje ko može da iskoristi njegovu slobodu, da li vlasti u Beogradu ili neke strane tajne službe“, rekla je Trajković.

Na zahtev kosovskih vlasti, Interpol je početkom decembra prošle godine raspisao poternicu za Milanom Radoičićem, osumnjičenim za, kako je navedeno, organizaciju „terorističkog napada“ 24. septembra u selu Banjska, na severu Kosova.

U napadu grupe Srba u Banjskoj, koji je predvodio bivši potpredsednik Srpske liste i najbliži saradnik predsednika Vučića po pitanju Kosova Milan Radoičić, ubijen je jedan pripadnik policije Kosova i tri mladića srpske nacionalnosti, dok je više osoba ranjeno.

Radoičić je priznao da je organizovao ovaj napad, ali je posle samo jednog dana provedenog u pritvoru – pušten na slobodu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS