Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Rakić Vodinelić: Ustavne promene građani da potvrde na referendumu - | K-013 Portal

Rakić Vodinelić: Ustavne promene građani da potvrde na referendumu

vesna rakic vodinelic, promena ustava

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić izjavila je danas Beti da do promene Ustava Srbije, koje se tiču uređenja vlasti, ne može doći ako odluke koje Skupština usvoji dvotrećinskom većinom građani ne potvrde na referendumu.

Komentarišući to što je Vlada Srbije usvojila predlog za promenu Ustava, koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva, Rakić Vodinelić je kazala da je u pitanju promena uredjenja vlasti i da o tome moraju da se izjasne gradjani na referendumu.

Ona kaže da ipak nije sigurna da će aktuelna vlast organizovati referendum o ustavnim promenama.

„Pitanje je da li će vladajuća garnitura te ustavne promene predstaviti kao uredjenje vlasti, jer oni sudstvo ne smatraju kao ustavnu granu državne vlasti“, rekla je Rakić Vodinelić.

Prema njenim rečima, za očekivati je da će aktuelni režim zaobići Ustav i da će usvojiti ustavne promene koje se tiču uredjenja vlasti bez izjašnjavanja građana, iako ih na to Ustav obavezuje.

Na pitanje Bete kako će reagovati Evropska komisija (EK) ukoliko dodje do neustavne promene Ustava, Rakić Vodinelić kaže da je EK u poslednjem izveštaju insistirala na ustavnim amandmanima koji se tiču pravosudja.

„EK se neće baviti procedurom, njih samo interesuju promene koje će omogućiti reformske procese vezane za ispunjavanje aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 23“, ocenila je profesorka.

Rakić Vodinelić je podsetila da Član 4. Ustava Srbije kaže da uredjenje vlasti počiva na podelu vlasti na sudsku, izvršnu i zakonodavnu.

„Ustavom je regulisano i da kad Skupština Srbije usvoji dvotrećinskom većinom akta o promeni Ustava, dužna je da potvrdu dobije i od gradjana na referendumu ako se radi o promeni uređenja vlasti“, objasnila je profesorka.

Dodala je da je za promenu Ustava neophodno da prosta većina od ukupnog broja izašlih građana na referendum potvrdi odluke Skupštine.

Na pitanje Bete da li će predloženi amandmani uticati da sudstvo postane nezavisno, Rakić Vodinelić je kazala da će tim amandmanima biti omogućen još veći uticaj politike na rad sudova.

„Jedino dobro u tim amandmanima je to što sudije, predsednike sudova i tužioce više neće birati Skupština Srbije nego Visoki savet sudstva i Državno veće tužioca“, kazala je ona.

Medjutim, dodala je Rakić Vodinelić, za Visoki savet sudstva i Državno veće tužioca (DVT), po predloženim amandmanima, Skupština bira članove iz redova „istaknutih pravnih stručnjaka“, iako se ne zna šta taj termin tačno podrazumeva.

Takodje, podsetila je, prilikom nedavnog izbora DVT „vlast je preko samih tužilaca lobirala za koga treba glasati i u tome je uspela“.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.