fbpx
skupstina slobodne srbije, ustavni sud, zakon o eksproprijaciji

Skupština slobodne Srbije: Ustavni sud da pokrene ocenu ustavnosti Zakona o eksproprijaciji
Skupština slobodne Srbije uputila je apel Ustavnom sudu Srbije da pokrene postupak za ocenu ustavnosti danas usvojenog Zakona o eksproprijaciji, na osnovu člana 66 Zakona o Ustavnom sudu.

Ustav Srbije u članu 58, stav 2, propisuje da pravo svojine može biti oduzeto ili ograničeno samo u javnom interesu utvrđenom na osnovu zakona, uz naknadu koja ne može biti niža od tržišne, navodi se u saopštenju.

Skupština Srbije usvojila je izmene zakona kojima se Vladi Srbije daje ovlašćenje da proglasi javnim interesom i projekte čiji je osnov međunarodni ugovor u kome je jedan od potpisnika Srbija, čime se i privatni interes strane kompanije proglašava javnim interesom, navodi Skupština slobodne Srbije.

Njegovo sprovođenje preti da prouzrokuje neotklonjivu štetu građanima Srbije, jer omogućava arbitrarno i protivustavno oduzimanje svojine, ali i Srbiji, jer usporava pridruživanje EU i stvora osnovu za naknade građanima iz budžeta zbog protivustavnog oduzimanja prava svojine koje sankcioniše Evropski sud za ljudska prava.

Ustavni sud ima ovlašćenja da ovo spreči, a vi ste izabrani da budete čuvari Ustava, ukazuje se u saopštenju.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.