Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SSP: Ako se nastavi trend smanjenja stočnog fonda neće biti mesa za izvoz u Kinu - | K-013 Portal

SSP: Ako se nastavi trend smanjenja stočnog fonda neće biti mesa za izvoz u Kinu

bojan jankulovic, ssp, pancevo

Poslanik Stranke slobode i pravde u Skupštini Vojvodine Bojan Jankulović ukazao je danas da ako se nastavi trend smanjenja stočnog fonda od tri odsto godišnje, neće biti mesa za izvoz u Kinu.

On je u saopštenju naveo da srpski zvaničnici izjavljuju da je velika šansa to što će izvoz goveđeg mesa iz Srbije u Kinu u narednih pet godina biti potpuno liberalizovan, ali ne pominju da je u prvih deset meseci prošle godine uvezeno 3.500 tona junećeg mesa.

„Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je za 11 meseci prošle godine u odnosu na isti period 2020. smanjen broj krava za tri odsto, svinja za 3,9, koza 3,6 odsto. U odnosu na desetogodišnji prosek (2011–2020), ukupan broj goveda manji je za 5,1 odsto, svinja za 6,5 odsto”“, istakao je Jankulović i podsetio da se u Srbiji stočni fond smanjuje od 1990. godine.

Naveo je da je 2000. godine uzgajano 1,27 miliona goveda, a 2019. je broj pao na 878.000.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.