Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SSP: Guvernerka da ponudi ostavku, inflacija tri godina zaredom duplo viša od ciljane - | K-013 Portal

SSP: Guvernerka da ponudi ostavku, inflacija tri godina zaredom duplo viša od ciljane

ssp, stranka slobode i pravde, ostavka guvernerke jorgovanke tabakovic

Stranka slobode i pravde (SSP) pozvala je danas guvernerku Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanku Tabaković da ponudi ostavku, jer je po navodima SSP, inflacija u Srbiji tri godine zaredom „najmanje duplo viša“ od ciljane godišnje.

„Dok se skriva iza svoje zvučne funkcije i enormne plate, građani Srbije plaćaju za njenu nestručnost i neaktivnost, pa je zaista krajnje vreme da guvernerka, umesto novih obećanja, ponudi ostavku zbog katastrofalnih rezultata NBS, čiji je osnovni zakonski cilj morao da bude ‘postizanje i održavanje stabilnosti cena'“, saopštila je SSP.

Potpredsednik SSP Dušan Nikezić je izjavio da se guvernerka tradicionalno „ukaže na prelasku zime u proleće“, kao i da uvek obeća isto – Inflacija u granici cilja NBS, i da, kako je rekao „svaki put promaši“.

„Tri godine za redom inflacija je najmanje duplo viša od ciljane godišnje inflacije, pa ne čudi što građani Srbije plaćaju skuplju hranu nego Nemci ili Slovenci, iako su nam primanja višestruko niža“, rekao je Nikezić.

SSP je podsetila da je stranka pre dve godine zahtevala da se utvrdi struktura troškova 100 osnovnih životnih proizvoda, spreči preterano maržiranje cena hrane, zaustavi prekomerno štampanje novca, uvede porez na ekstraprofit i uloži u domaću poljoprivredu i energetiku, a sve kako bi se zaustavila inflacija i smanjile cene hrane i komunalija.

„Umesto da uvede ili predloži konkretne mere za borbu protiv inflacije, guvernerka i danas nastavlja da traži izgovore u ‘geopolitičkim dešavanjima’, samo što joj je novi izazov predstavljaju ‘dešavanja u Crvenom moru’, a ne rat u Ukrajini, koja inače ima značajno nižu inflaciju od Srbije“, navodi se u saopštenju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS