Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SSP: Izmišljene priče vlasti o ekonomskim uspesima Srbije - | K-013 Portal

SSP: Izmišljene priče vlasti o ekonomskim uspesima Srbije

ssp, stranka slobode i pravde, ekonomija srbije

Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić danas je izjavio da su izmišljene priče vlasti o ekonomskim uspesima i blagostanju Srbije, koja je danas jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja i koju želi da napusti 83 odsto radno sposobnog stanovništva.

Nikezić je u saopštenju naveo da je od 2012. godine javni dug Srbije povećan za 15 milijardi evra, a bruto domaći proizvod (BDP) za samo 11 milijardi evra.

Kako je istakao, u 2012. godini ukupan javni dug Srbije bio je 15,47 milijardi evra, što je u tom trenutku bilo 44,75 odsto BDP-a, odnosno ispod ograničenja od 45 odsto, predvidjenog fiskalnim pravilima iz Zakona o budžetskom sistemu.

"Devet godina kasnije javni dug zemlje je 28,72 milijarde evra. Ne znamo koliko ste zemlju zadužili tokom avgusta, ali znamo da ste u septembru izdali zelenu i konvencionalnu obveznicu, kojima ste nas zadužili za dodatnih 1,75 milijardi evra. To znači da je javni dug povećan na najmanje 30,47 milijardi evra, što je tačno 15 milijardi evra više nego kada ste došli na vlast", naveo je Nikezić komentarišući izjave ministra finansija Siniše Malog o makroekonomskim kretanjima.

Na sajtu Ministarstva finansija, kako je rekao Nikezić, objavljeno je da je BDP Srbije na kraju 2011. godine bio 35,43 milijarde evra, a na kraju 2020. godine 46,47 milijardi evra, što znači da je povećan za 11 milijardi evra.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.