Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tadić: U naše vreme svi ključni kriminalci su pobegli iz zemlje - | K-013 Portal

Tadić: U naše vreme svi ključni kriminalci su pobegli iz zemlje

boris tadic, sds

Predsednik Socijaldemoratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je za N1 da su u njegovo vreme "svi ključni kriminalci pobegli iz zemlje kad su nasrnuli na Šarić klan".

"Problem je što u našem vremenu nismo mogli da objasnimo građanima, imali smo katastrofalan PR", rekao je on.

Na pitanje o nedavnoj polemici treba li predsednici da se obraćaju na sahranama crkvenih velikodstojnika, Tadić je rekao da "jeste u redu da predsednici države predstavljaju državu na svim manifestacijama koje imaju nacionalni značaj".

"Jedna od ustavnih nadležnosti predsednika je upravo ova, sahrana crkvenog poglavara u većini država ima nacionalni značaj i potpuno je normalno da se predsednik pojavi, ali nije normalno da predsednik zloupotrebi taj događaj u svrhu političke kampanje", dodao je on.

Istakao je da on na sahrani patrijarha Pavla nije želeo da govori, ali da je bio zamoljen od predstavnika crkve.

"Obratio sam se, pre svega pozdravljajući sve goste, i rekao sam dve rečenice o patrijarhu Pavlu, razumejući njegovu misiju, ali mi nije palo na pamet da zloupotrebim svoje poznanstvo s njim, ni šta mi je on govorio", izjavio je Tadić.

Prema njegovim rečima, Vučić je "privatizovao svoj odnos sa patriajrhom".

"Prvo, to je s one strane ukusa, a drugo, to je izvan principa sekularnosti države", ocenio je on.

Osvrnuo se i na Vučićevo prisustvo sahrani mitropolita Amfilohija.

"Video bih čin pomirenja da je otišao samo na sahranu i bio tamo, izvršio normalni, građanski, ljudski ili čak verski čin, ali Vučić je tokom liturgije posvećene Amfilohiju davao političke izjave. To je bilo potpuno van svake pristojnosti", kaže Tadić.

Kad god neko kaže da su u politici svi isti, naveo je Tadić, "zastrašujuće greši".

"Ali onda i radi za Vučića, jer njemu to odgovara, taj stav. Mislim da su razlike među nama u svakom smislu dijametralne, ne samo u smislu stila, odnosa prema moralu, odnosa prema ljudima... Njegov način vladanja zemljom je efikasniji, mnogi žale što nisam čvršće držao stvari u svojim rukama", kaže on.

Naglašava da "predsednik ne sme da upravlja Vladom", već da to rade premijeri.

"Bila je optužba da sam ja upravljao Vladom, a ne Mirko Cvetković. Ja nisam upravljao Vladom, nikada, nikada se nisam mešao ni u jednu odluku Vlade, ni nadležnost Vlade", rekao je Tadić.

On tvrdi da je , za razliku od Vučića, bio demokrata.

"U moje vreme službe nisu kontrolisale nikoga, dobili smo ogromna međunarodna priznanja, ogromna reforma koju smo učinili sektora bezbednosti", izjavio je Tadić.

Ističe da su svi ključni kriminalci pobegli iz zemlje "kad su nasrnuli na Šarić klan".

"Međunarodna saradnja je bila neverovatna u tom trenutku, prvi put smo izvozili bezbednost u svet, problem je što u našem vremenu nismo mogli da objasnimo građanima, imali smo katastrofalan PR, mi smo to uradili, nema veze. Nakon Brisa Tatona smo vođe navijačkih grupa oterali u zatvor, mislite da sadašnji šefovi navijačkih grupa mogu da budu osuđeni za ubistva", rekao je on.

SNS je, kaže, "dolaskom na vlast najavila oslobađanje osuđenika".

"Oslobodili su polovinu osuđenika u Srbiji, to su oni batinaši koji uteruju ljude u izbornim kampanjama. Kreću organizacije kroz navijačke grupe, kreću šverc narkotika, povezivanje s nekim sistemima, sportski savezi, fudbalski savezi, nameštanje utakmica, to je sve posledica kriminalizacije društva. Vrlo brzo će doći do sukoba između čelnika i glavešina SNS, a to će biti sukob oko podele mafijaškog plena, to je potpuno jasno svakome ko hoće da vidi stvari", kaže Tadić.

Kaže da je vodio borbu protiv organizovanog kriminala, kao i da to danas "Vučić ne radi".

Vučić je, kaže Tadić, čovek koji se svakog dana hvali svojom hrabrošću, a u suštini "ima mentalni problem sa hrabrošću".

"Strašno se plaši gubitka predsedničkih izbora, zato najavljuje izbore na svim nivoima, sa ciljem da nijedan glas ne izgubi. Predsednički izbori su biti ili ne biti, naravno da može da izgubi, ja vam kažem kao čovek koji je sasvim sigurno po procenama svih gubio izbore 2004. godine", kaže Tadić.

Kaže da se grdno vara "ko god misli da su izborni uslovi važniji od toga kako će se opozicija organizovati".

Parlament, po njemu, ne može da bude "kuća za dijalog", jer je jednostranački.

"Potrebno je, ne samo ja da razgovaram, nego svi opozicioni lideri da razgovaraju, da se otvori jedan politički dijalog. Društvo koje se ne pomiri unutar sebe, nema šanse da se pomiri sa regionom, s kojim je bilo umešano u strašni rat", kaže Tadić.

Kako je rekao, "ne koristi nijednu privilegiju, niti je uzeo jedan jedini dinar od države".

"Država mi nikad nije platila nijedno putovanje, jedino što meni država obezbeđuje je bezbednost na osnovu bezbednosne procene, ako se kaže da nemam razlog za obezbeđenje, neću ga ni imati, to država radi za bivšeg šefa države", kaže Tadić..

On smatra da Tomislav Nikolić "mora da bude kažnjen finansijski za to što živi u predsedničkoj vili i dalje".

(FoNet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS