Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tepić o Rezoluciji EP: Veliki uspeh i signal da ne može tek tako da se pređe preko izborne krađe - | K-013 Portal

Tepić o Rezoluciji EP: Veliki uspeh i signal da ne može tek tako da se pređe preko izborne krađe

marinika tepic, ssp, rezolucija ep

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić ocenila je da današnje usvajanje Rezolucije o izborima u Srbiji u Evropskom parlamentu (EP), „jako dobar signal da ne može tek tako da se pređe preko izborne krađe“ 17. decembra.

Tepić je iz Strazbura za televiziju N1 rekla da je u tom dokumentu prvi put videla da su evroposlanici i međunarodna zajednica „jasno odvojili državu i građane Srbije od Aleksandra Vučića“.

„Veliki uspeh i pobeda, nikada se briselska administracija nije pomerila kao sada. Imamo jasno ukazivanje da Aleksandar Vučić nije Srbija, da u Srbiji postoje izbori koji moraju biti slobodni i odvijati se u jednakim uslovima da bi gradjani sami formirali svoj izbor kroz slobodne medije a potom i slobodno glasali. Sada imamo međunarodnu ofanzivu da ne može tek tako da se pređe preko izborne krađe koja se dogodila 17. decembra“, rekla je Tepić.

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) usvojili su ranije danas u Strazburu ubedljivom većinom Rezoluciju o situaciji u Srbiji posle decembarskih izbora.

Za usvajanje Rezolicije glasao je 461 poslanik Evropskog parlamenta, protiv su bila 53, a uzdržana 43.

Evropski parlament Rezolucijom poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim akcentom na beogradske izbore.

Rezolucijom Evropski parlament poziva Evropsku komisiju da odmah započne reviziju sredstava datih Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata i da suspenduje finansiranje ako srpske vlasti nisu spremne da primene ključne preporuke u vezi sa izborima ili ako međunarodna istraga pokaže da su bile direktno umešane u izbornu prevaru.

Evropski parlament ukazuje da određeni navodi, uključujući one o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou, prevazilaze nalaze iz izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i dodaje da podržava brzo slanje ad hok misije za utvrđivanje činjenica u Srbiju, uz učešće EP.

U dokumentu se navodi da Evropski parlament poziva Evropsku komisiju i da pokrene inicijativu za slanje ekspertske misije u Srbiju kako bi procenila situaciju u vezi sa nedavnim izborima i postizbornim dešavanjima, u nastojanju da se stvore preduslovi za uspostavljanje neophodnog društvenog dijaloga, radi obnove poverenja građana u institucije i radi procene i bavljenja sistemskim pitanjima vladavine prava u Srbiji.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS