Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website TS: Predlozi u međustranačkom dijalogu ne nude jasna rešenja - | K-013 Portal

TS: Predlozi u međustranačkom dijalogu ne nude jasna rešenja

transparentnost srbija

Transparentnost Srbija ukazala je danas da predlozi sa dva međustranačka dijaloga o izbornim uslovima ne nude jasna rešenja za neke od najvažnijih problema finansiranja izborne kampanje i korišćenja javne funkcije za promociju političkih subjekata.

TS upozorava, imajući u vidu da je preduslov za unapređenje izbornog ambijenta neophodna izmena propisa, i da je do početka kampanje ostalo šest meseci, da bi do promena moglo da dođe bez javne rasprave.

TS podseća da je radna grupa vlade za saradnju sa ODIHR u junu uputila u ODIHR nacrt izmena i dopuna Zakona o finansiranju političkih aktivnosti ali on do danas nije objavljen a nije iznet na javnu raspravu, iako je to zakonska obaveza.

Nacrt radnog dokumenta od 7. septembra fasilitatora iz EU parlamenta, sadrži neke korisne, ali nedovoljno razrađene predloge, smatra TS i dodaje da je krupan nedostatak predloga EU parlamentaraca to što predviđa donošenje obavezujućeg pravilnika samo za RTS i RTV, a samo preporuka za privatne emitere.

Predlaže se da se pravilnikom predvidi koje aktivnosti javnih funkcionera za vreme izborne kampanje mogu smatrati zloupotrebom njihovog položaja, navodi TS i naglašava da se to može definisati jedino zakonom.

Kao nedovoljno jasno navode i to na koji način bi "privremeno nadzorno telo" moglo da vrši nadzor.

TS smatra da je dobro što se u predlogu EU parlamentaraca podseća na potrebu unapređenja transparentnosti finansiranja kampanje.

"Međutim, kad je reč o finansiranju kampanje, postoje i druga, još značajnija pitanja kojima se dokument ne bavi – potreba da se promeni načina budžetskog finansiranja kampanje, da se uredi finansiranje kampanje trećih lica i da se unapredi kontrola poštovanja pravila o finansiranju kampanje", navodi TS.

Značajno je, kako ocenjuju to što fasilitatori iz EU pozivaju državne organe da pruže potpunu zaštitu uzbunjivačima.

U istom dokumentu se podseća na obavezu da mediji adekvatno informisu građane o izbornim programima stranaka.

"Međutim, zakonski preduslov za ispunjavanje ove obaveze trenutno ne postoji – jer učesnici izbora uopšte nemaju obavezu da izrade predizborne programe", smatra TS, te ocenjuje kao zanimljiv je predlog da se svečana otvaranja fabrika ... kao deo funkcionerske kampanje ograniči na sedam dana pre izbora.

Smatraju da bi predlog da se 30 odsto novca iz budžeta deli ravnopravno učesnicima izbora bi omogućio nešto ravnopravnije uslove predstavljanja izbornih lista, sada je 20.

TS međutim podseća da glavni problem u vezi sa distribucijom budžetskog novca nisu procenti raspodele već to što svrha budžetskih izdvajanja nije jasno određena.

Predlog za povećanje naknade članovima biračkih odbora za 500 dinara, kako navode, može doprineti boljoj kontroli izbora od strane učesnika, ali predlažu da one stranke koje delegiraju članove stalnog sastava biračkog odbora nemaju pravo da o trošku budžeta imenuju još jednog člana u prošireni sastav biračkog odbora.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS