Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website UDS: Vlada da obezbedi jeftinije gorivo u Srbiji - | K-013 Portal

UDS: Vlada da obezbedi jeftinije gorivo u Srbiji

Ujedinjena demokratska Srbija pozvala je danas Vladu Srbije da, u svojstvu predstavnika države kao manjinskog vlasnika u kompaniji NIS, obezbedi pojeftinjenje goriva.

UDS, politički savez Srbije 21, Vojvođanskog fronta na čelu sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma, ukazuje da je cena sirove nafte na svetskom tržištu na istorijskom minimumu.

Savez navodi da evrodizel danas košta 0,90 evra u BiH, 0.79 evra u Makedoniji, 0,99 evra u Hrvatskoj, 0,97 evra u Austriji, a na pumpama u Srbiji oko 1,20 evra i tvrdi da su korekcije maloprodajnih cena naftnih derivata koje je NIS nedavno izvršio nedovoljne.

UDS traži da naftni derivati u opštoj prodaji budu znatno jeftiniji, a da se posebno omogući poljoprivrednicima da neophodno dizel gorivo nabavljaju po još nižim cenama, kako je to omogućeno u mnogim drugim zemljama.

Kako navode u saopštenju, kalkulacija cena uvoznog evro dizela pokazuje da se benzinske pumpe u Srbiji mogu ovim energentom snabdeti po nabavnoj ceni od oko 105 dinar za litar, a da ih NIS trenutno snabdeva po oko 120 dinara za litar i da je zato cena u maloprodaji oko 140 dinara za litar.

UDS, međutim, tvrdi da cena u maloprodaji ne bi morala biti veća od 120 dinara sa uračunatim maržama i drugim troškovima, uz ocenu da "privilegovani" položaj NIS-a na srpskom tržištu plaćaju krajnji potrošači kroz uvećane cene goriva i kroz umanjene prihode budžeta.

Sniženje cena naftnih derivata od presudne je, kažu, važnosti za otklanjanje posledica ekonomske krize koja usled epidemije pogađa najviše poljoprivrednike, mikro i mala preduzeća.

PzP: Gorivo da bude jeftinije od evra

Pokret za preokret zatražio je danas od Vlade Srbije da hitno smanji cene goriva ispod jednog evra po litru, a od lokalnih samouprava da preispitaju i hitno smanje cene komunalnih usluga.

Uz istovremeni zahtev i za ukidanje parafiskalnih nameta, Pokret za preokret u saopštenju navodi da po ceni od 142 dinara za litar dizela država uzima 81 dinar, što je 58 odsto.

Komunalne usluge preopterećene su nepotrebnim troškovima i stranačkim kadrovima, ocenjuju u Pokretu.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović navodi da je cena barela nafte pala na 13 dolara, a u ceni goriva u Srbiji to se ne vidi i ona je među najvećima u svetu.

“Osnovni razlog je u fiksnom delu akcize koji je odredila država i to više ne može da opstane. Ovako osiromašeni građani i privreda ne mogu da plaćaju takve cene, pogotovo poljoprivrednici”, istakao je Veselinović.

On je ocenio da treba hitno preispitati i cene komunalnih usluga, ali ne samo onih koje su vezane za cenu energenata, kao što su cene grejanja, gde ta javna preduzeća ostvaruju ekstra profit na štetu građana.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.