Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vladeta Janković: Sto dana vlade bez orijentacije - | K-013 Portal

Vladeta Janković: Sto dana vlade bez orijentacije

vladeta jankovic

Profesor Vladeta Janković izjavio je danas da je druga vlada Ane Brnabić nastavila sa politikom "odsustva orijentacije" i da izmedju aktuelne i prethodne vlade nema nikakve razlike.

Vlada Srbije je izabrana 28. oktobra 2020. godine, a premijerka Ana Brnabić je u ekspozeu rekla da će Vlada imati šest ciljeva: borba protiv koronavirusa i jačanje zdravstva, očuvanje vitalnih interesa Srba na Kosovu, borba protiv organizovanog kriminala, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavina prava i ubrzanje reformi na evropskom putu i ekonomsko jačanje Srbije.

Sledeće nedelje će se navršiti 100 dana druge vlade Ane Brnabić, a tim povodom profesor Janković je agenciji Beta kazao da se i spoljna politika Srbije, koju formalno sprovodi novi ministar Nikola Selaković, vodi ad hok, od situacije do situacije, bez strateške vizije.

"Spoljnu politiku, kao i sve drugo u ovoj zemlji, zapravo vodi Aleksandar Vučić. On za sebe kaže da donosi pametne odluke, pa je tako pametno podržao Hilari Klinton i Donalda Trampa, zbog čega smo danas u problemu sa Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Janković.

Dodao je da se pokazalo da personalna promena na čelu Ministarstva spoljnih poslova (MSP) nije donela nikakav značajan pomak.

"Ministar Selaković se uopšte ne primećuje na spoljno političkom planu. On se više bavi crkvom nego diplomatijom. Za 100 dana posetio je samo Bugarsku", kazao je Janković.

Janković, koji je bio ambasador u Velikoj Britaniji i Vatikanu, kaže da MSP nije izvršilo neophodne kadrovske promene u ambasadama i da nisu normalizovani odnosi sa Crnom Gorom.

"Nedopustivo je da Srbija bude u lošim odnosima s novom vlašću u Crnoj Gori zbog posebnih odnosa Vučića i Mila Djukanovića, kao i teranja inata zbog proglašenja Vladimira Božovića za personu non grata", ocenio je profesor.

Komentarišući jedan od proklamovanih ciljeva vlade, koji se odnosi na očuvanje nezavisnosti i samostalnosti u odlučivanju Srbije, Janković kaže da u stvarnosti ne postoji samostalnost u odlučivanju.

"Nažalost, mi smo postali zavisni od stranih faktora. Najbolji primer za to je situacija oko Kosova i Metohije, gde se vidi da smo pod stalnim pritiscima. Vašington će sada pojačavati pritiske, ali će egzekutor biti Nemačka", kazao je bivši ambasador.

Na pitanje Bete da li smo i koliko odmakli kada su u pitanju vladavina prava i evrointegracije, Janković je ocenio da je proklamovani put ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) već deset godina "beznadežan".

"Već više od godinu dana nije otvoreno nijedno pregovaračko poglavlje. Evrointegracije Srbije vodi ministarka koja godinama ne može da zabeleži nijedan uspešan rezultat. Da smo se zaista opredelili za EU sada bi već daleko odmakli na tom putu. Medjutim, jasno je da nas sada EU neće", rekao je on.

Na pitanje kako ocenjuje borbu protiv organizovanog kriminala za prvih 100 dana ove vlade, Janković kaže da je vlast naišla na "čvršći" otpor nego što je zamišljala.

"Jasno je da borba protiv organizovanog kriminala stoji u mestu", kazao je Janković.

On je istakao da za 100 dana ni promena na čelu Ministarstva kulture nije donela nikakav napredak.

"Najveći kulturni dogadjaj je bio otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji na mestu koje mu zbog svoje monumentalnosti uopšte ne odgovara. Aleksandar Vučić je taj čin iskoristio za svoju političku promociju i time oskrnavio Svetog Simeona i dinastiju Nemanjića", rekao je profesor.

Janković je ocenio da se ni u narednom periodu od ove vlade ne može očekivati nikakav boljitak za državu i društvo, jer je "sistematska divinizacija" vladavine Aleksandra Vučića u proteklih devet godina predstavljala nasilje nad Srbijom.

"Vučić pokušava da izmesti najznačajnije vrednosti Srbije, kako bi sebe ubeležio u istoriju Srbije", zaključio je Janković.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Sasa Kovacevic 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city