Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website ZLF podneo predlog o izmeni Zakona kojim traže zabranu reklamiranja igara na sreću - | K-013 Portal

ZLF podneo predlog o izmeni Zakona kojim traže zabranu reklamiranja igara na sreću

zeleno-levi front, zabrana reklamiranja igara na srecu

Poslanička grupa „Zeleno-levi front – Ne davimo Beograd“ saopštila je danas da je podnela Predlog zakona o izmenama Zakona o oglašavanju kojim se predlaže zabrana reklamiranja igara na sreću u javnom prostoru i putem elektronskih medija.

Kopredsednica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine, kazala je da je ta stranka u septembru 2023. izašla sa predlozima mera i obećala da će jednu po jednu konkretizovati, te da su juče podneli prvi predlog zakona koji se tiče načina reklamiranja kockarnica u Srbiji.

Kako je navela, taj predlog predviđa potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću u javnom prsotoru i putem elektronskih medija što bi uključivalo i svako isticanje žiga ili druge oznake priređivača igara na sreću, uključujući i isticanje u oglasnoj poruci kojom se ne oglašava sam priređivač na sreću, osim na objektima u kojima se obavlja sama delatnost.

Prema njenim rečima, razna pravila koja reguliše Zakon o igrama na sreću se ne poštuju, poput onog koji reguliše zabranu oglašavanja na udaljenosti 100 metara od ustanova koje su namenjene deci.

Đorđević je navela da brojne studije pokazuju odnos razvoja patološkog kockanja i oglašavanja igara na sreću, te da je potrebno taj problem regulisati.

Dodala je i da je jedna od mera koji njihov predlog predviđa obaveza da se na spoljašnostima objekata kladionica prikažu upozoravajuće poruke štetnosti kocke.

Đorđević je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla da će se odazvati pozivu inicijative Proglas u formiranju Dogovora o uslovima za poštene, slobodne i fer izbore.

Rekla je da je jako bitno razgovarati o tom dogovoru i da se on tiče svih građana, kao i da je reč o predlozima kako da se izađe iz političke krize.

Ocenila je i da primene preporuka kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) još uvek nema i da je potrebna revizija biračkog spiska, a da vlast i dalje govori da su decembarski izbori bili najčistiji.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS