Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Crna Gora ograničava marže u trgovini - | K-013 Portal

Crna Gora ograničava marže u trgovini

crna gora, ogranicavanje marze u trgovini

Iako se po zakonu iz 2006. cene na tržištu u Crnoj Gori formiraju slobodno, Vlada je danas saopštila da će biti ograničene trgovačke marže u veleprodaji i maloprodaji, a već su se pojavile kritike iz privrede i ekonomske struke.

Posle sastanka premijera Milojka Spajića s predstavnicima Privredne komore je saopšteno da će marže biti ograničene tokom drugog ovogodišnjeg tromesečja, ali nije navedeno do kada.

Najavljeno je da bi Vlada u četvrtak trebalo da donese „Odluku o privremenim merama za ograničavanje cena proizvoda od posebnog je značaja za život i zdravlje ljudi“.

Najavljeno je i da će sutra, u sredu, timovi Ministarstva ekonomskog razvoja i Privredne komore usaglasiti detalje.

Vlada je saopštila da je tokom današnjeg sastanka „izraženo zadovoljstvo što je postignut određeni stepen saglasnosti“ o tom pitanju.

Objašnjeno je da je „bilo potrebno istovremeno voditi računa o standardu građana, ali paralelno i o funkcionisanju malih trgovina i manjih proizvođača, koji čine okosnicu jedne važne privredne grane, u kojoj se generiše i veliki broj radnih mesta“.

Predstavnici privrede i pojedini ekonomski analitičari su se oštro protivili ograničavanju marži u Crnoj Gori.

Oni su upozorili da se ograničavanjem marži ograničava i sloboda poslovanja privrednika, te da će male kompanije, više nego velike, imati veliki problem jer im prihod zavisi od marže.

U poslednje tri godine cene namirnica su u Crnoj Gori porasle za 43 odsto – pokazuje zvanična statistika.

Uporedo s rastom cena hrane višestruko je rasla zarada četiri od pet velikih trgovačkih lanaca: Voli, HD Laković, Idea-Franca i Aroma koje su samo 2022. godini zaradile 20 miliona evra.

Mada bi trgovački lanci trebalo da budu konkurencija jedni dugima, u marketima tih lanaca su gotovo istovetne cene namirnica i proizvoda poput soli, šećera, ulja, brašna i drugih koje najviše koristi prosečno domaćinstvo.

Dogovaranje o cenama i marži je zabranjeno Zakonom o zaštiti konkurencije.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS