Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dodik: Srpskoj predstoji još jedna borba - da se oslobodi BiH - | K-013 Portal

Dodik: Srpskoj predstoji još jedna borba - da se oslobodi BiH

dodik, republika, srpska

Republika Srpska obeležava današnji Dan pobede nad fašizmom u okviru kojeg je organizovan marš "Besmrtnog puta".

Učesnici marša su na Trgu palih boraca položili vence na Spomenik žrtvama fašizma. Tokom marša učesnici su nosili fotografije svojih predaka, učesnika borbe protiv fašizma u Drugom svetskom ratu. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da Srpskoj predstoji još jedna borba, a to je da se, kako je rekao, oslobodi od BiH.

Poručio je da je sloboda ono što objedinjava srpski narod u celini.

"Pobeda nad fašizmom je trajna i ne može da bude zamenjena nekim drugim terminom", naveo je Dodik.
Istakao je da je najveći broj stradalih u srpskom i ruskom narodu i da to govori i šta je bila prava namera.

"Snažan je naš otpor svakoj vrsti ugnjetavanja koji imamo ovde", naveo je Dodik.

Rekao je da su Srbi imali dva antifašistička pokreta - partizanski i otadžbinski.

"Nemački režim usmrtio je preko 30 miliona ljudi. Stradali su svi koji bili na udaru nemačke ideologije. Tadašnja Nemačka želela je pokornost, želela je da vlada", naveo je Dodik, prenela je RTRS.

Osim brojnih građana i članova SUBNOR-a, u maršu su bili i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

U maršu su i ministri u Vladi Republike Srpske, ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, predstavnici Srpske na nivou BiH, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, te generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić.

Učesnici marša "Besmrtnog puka" su nakon marša na banjalučkom Trgu palih boraca zaigrali kolo.

"Stariji i nešto mlađi sugrađani čvrsto su se uhvatili u kolo, pokazali zavidnu energiju, te na svoj način obeležili Dan pobede nad fašizmom. Pevali su u glas i pokazali mlađim generacijama kako se prošlost ne zaboravlja, ceni i neguje", prenela je RTRS.

Kozaračko kolo bilo je inače omiljeno kod svih naroda i narodnosti u bivšoj ugoslaviji, a pesma o narodnooslobodilačkoj borbi se veoma brzo prenosila i širila.

Partneri iz FBiH nisu ispunili ranije dogovoreno

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio da sa partnerima na nivou BiH uvek može razgovarati, ali da ne zna o čemu bi pričali imajući u vidu da ni ranije dogovore nisu ispoštovali.

"Kada ispune ono o čemu smo se dogovorili, poput raspodele sredstava od akciza, onda možemo razgovarati i o budžetu. Pre toga ne", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da Republika Srpska gubi jer se sredstva ne raspoređuju kako je dogovoreno, te podsetio da je opšta stopa raspodele da 38 odsto ide Republici Srpskoj, a ostalo Federaciji BiH i Brčko distriktu.

"Po tom principu se deli 90 odsto sredstava,10 odsto ostaje neraspoređeno da bi se vršila nivelacija. Imali smo sastanke i dogovorili da Srpskoj bude dodeljeno 36 odsto, pa već pet meseci čekamo da se to završi, ali u FBiH neće da glasaju na Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH za ono što je politički dogovoreno", ukazao je Dodik.

On je naveo da bi sada želeli da povećaju budžet, za koji nije sporno da ostane u prošlogodišnjim okvirima povećan za deo dobiti koju je ostvarila Centralna banka BiH oko 40 miliona KM.

"Ali, taj budžet neće biti usvojen dok se ne rasporede ova sredstva", poručio je Dodik.

On je rekao da su više puta prolongirani i termini za razgovor o Ustavnom sudu BiH, što ponovo ne žele da stave na dnevni red, te naglasio da je neophodno završiti priču o Sudu BiH i tome da važe samo zakoni koje donose zakonodavni organi u BiH, a ne neki drugi.

"Ako neće, u čemu je smisao? Šta mislite da mi sve to treba da zaboravimo i onda nastavimo po njihovom dnevnom redu. Naravno da neće biti", poručio je Dodik.

Upitan da prokomentariše odluku Centralne izborne komisije BiH o sprovođenju lokalnih izbora u BiH, Dodik je naveo da će se o tome tek raspravljati, a da je juče imao važan dan u Beogradu, gde je prisustvovao svečanom ručku i razgovarao sa predsednikom Kine Si Đipingom, prenela je Srna.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS


Najnovije: Na portalu

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city