Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Đukanović: Odnosi sa Srbijom nisu dobri, ali Crna Gora tome ne doprinosi - | K-013 Portal

Đukanović: Odnosi sa Srbijom nisu dobri, ali Crna Gora tome ne doprinosi

Milo Đukanović, Đukanovć, Crna Gora

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je danas da odnosi Crne Gore i Srbije "nisu dobri", ali tvrdi da Crna Gora tome ničim ne doprinosi, već da samo "istrajava na odbrani svojih nacionalnih i državnih interesa".

On je u intervjuu za podgoričku Pobjedu rekao da "još od vremena Miloševića, zvanični Beograd nije više bio umešan u unutrašnja pitanja Crne Gore nego što je danas, bez obzira što se sa vrha čuju drugačije tvrdnje".

Kaže da ključni srpski ministri gotovo svakodnevno, a, kako navodi, često i neprimerenim jezikom, komentarišu procese u Crnoj Gori, s namerom da na njih direktno utiču,

Đukanović ocenjuje da oni tako dokazuju koliko je Srbija jaka i smatra da to ustvari svedoči o nečem drugom.

Želi, kako ističe, da veruje da "i u Beogradu ima zdravog razuma i spremnosti da radimo na popravljanju odnosa u obostranom interesu".

Ponavlja stav da su litije u organizaciji Srpske pravoslavne crkve "oblik političke borbe u nameri da se promeni vlast u Crnoj Gori, a ne zakon".

Kaže da su na početku litije bile vid pritiska na vlast zbog Zakona o slobodi veroispovijesti, ali tvrdi da se na zakon zaboravilo i da organizatori sada imaju drugi plan.

"Ako nema ove vlasti, onda nema problema ni sa zakonom. Nema ni svega drugog što je Crna Gora ostvarila tokom novije istorije, a protiv čega su oni bili: od nezavisnosti i multietničnosti, do NATO i dogledne evropske perspektive. Dakle, nije više cilj promjena zakona, nego promjena vlasti", smatra Đukanović.

On SPC vidi kao predvodnika opozicionog bloka na predstojećim izborima u Crnoj Gori, zakazanim za 30. avgust i to ocenjuje kao "politički nonsens".

Smatra i da se SPC "sa svojim eparhijama decenijama unazad pozicionira protiv Crne Gore".

Što se tiče priče o svetinjama, navodi da je cilj donošenja Zakona o slobodi veroispovesti javni interes i ustavna obaveza države Crne Gore da štiti kulturnu baštinu zemlje.

Kaže da je donošenjem zakona država je obavezana da otvori pitanje pravne valjanosti upisa nekih vjerskih objekata u katastar.

"Ako neko nije uzurpirao svetinje, onda nema ni razloga za brigu. Osim toga, ukoliko neko govori o neosnovanom oduzimanju crkvene imovine, zakon otvara mogućnost transparentnog dokazivanja takvih tvrdnji na šest nivoa pravne zaštite, od Upravnog suda u Crnoj Gori, do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu", rekao je Đukanović.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS