Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Evropski parlament zatražio uvođenje sankcija Miloradu Dodiku - | K-013 Portal

Evropski parlament zatražio uvođenje sankcija Miloradu Dodiku

milorad dodik, sankcije, evropski parlament

Evropski parlament osudio je secesionizam srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i pozvao Savet Evrope da uvede sankcije lideru SNSD i njegovim saradnicima.

"Poziva se Savet da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saveznicima zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suverentiteta i teritorijalne celovitosti Bosne i Hercegovine", ističe se u amandmanu uz godišnji izveštaj Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, preneo je sarajevski portal klix.ba.

Za amandman su glasala 504 poslanika, protiv 93, a 72 su se suzdržala od glasanja.

Amandman je podržala većina iz grupacije EPP-a, dok je hrvatski HDZ ostao uz radikalnu desnicu i populiste.

U amandmanu se oštro osuđuju "neustavne secesionističke mere vlasti Republike Srpske", čiji je cilj, kako se navodi, uspostavljanje paralelnih institucija na području medicine i medicinskih proizvoda, pravosuđa, odbrane, bezbednosti i oporezivanja.

Time se, kako je navedeno, podrivaju državne strukture Bosne i Hercegovine i stvara egzistencijalna pretnja njenom jedinstvu i teritorijaloj celovitosti.

Osuđuje se i "štetna uloga regionalnih aktera i spoljno uplitanje Rusije".



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.