Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Grčka 15. juna otvara granice, Severna Makedonija do kraja meseca - | K-013 Portal

Grčka 15. juna otvara granice, Severna Makedonija do kraja meseca

granice, otvaranje granice, grčka, makedonija, turizam, region, najnovije vesti, vesti iz regiona

Od 15. juna Grčka će otvoriti granice za građane Srbije, najavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, dok bi isto to trebalo da učini i Severna Makedonija, ako epidemiološki uslovi to dozvole, a svakako do kraja meseca.

"Mi sa BiH imamo dogovor o slobodnom prolazu, kao i s Mađarskom i s Bugarskom. Grčka je najavila da će od 15. juna to da primenjuje. Zato je nama važno da i sa Severnom Makedonijom vidimo u kom pravcu će se to dalje odvijati i da li će ljudi moći da putuju", rekao je Dačić u Nišu, gde se sastao sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim, kome je to bila prva poseta u inostranstvu od izbijanja epidemije korona virusa.

On je preneo da su razgovarali o merama relaksacije, odnosno olakšavanja mera donetih u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

"Za mene su važni planovi Severne Makedonije, jer naši planovi su jasni - mi smo otvorili granice, svi stranci, i građani Severne Makedonije, mogu slobodno da prolaze i dolaze u Srbiju, bez testova i izolacije, osim ako imaju simptome bolesti'", podsetio je Dačić.

Dodao je da, imajući u vidu da ni Srbija ni Severna Makedonija, nisu "izolovana ostrva", važno da se sve odluke sistematizuju i da se zna ko u regionu ima kakve propise, jer je to ono što najviše zanima ljude.

Dačić je naveo i da Srbija i Severna Makedonija žele da nastave gde su stale, da jačaju odnose.

Rekao je i da su razgovarali o ukidanju svih nepotrebnih prepreka u bilo kojoj oblasti i podsetio i na inicijativu "mini Šengen".

"Generalno, da se trudimo da imamo što viši nivo zajedničkih imenitelja, imajući u vidu bogatu istoriju naših odnosa i prijateljstvo naših naroda", naveo je Dačić.

Kaže da Srbija pozdravlja odluku EU da otvori pregovore o članstvu Severne Makedonije i ističe da bi ceo taj proces trebalo da ide brže i da sama EU da nam da neke perspektive o kom vremenskom periodu je reč.

"Ali, to je veoma teško...", dodao je Dačić prekinuvši rečenicu kada se začuo avion kako proleće.

Dimitrov je dodao:" O EU smo govorili", a Dačić je na to u šali rekao: "Evo, čim sam spomenuo EU, odmah me opominju".

"Sve je u redu, podržavamo EU", dodao je Dačić, nakon čega su se on i Dimitrov nasmejali.

Dačić je nastavio da mu je drago da su se sreli i da će biti nastavljeni bilateralni sastanci, kao i da će sutra biti u Italiji, a prekosutra u Grčkoj, gde će razgovarati s grčkim ministrom Nikosom Dendijasom.

"Između ostalog i o onom što smo najavili, a to je da napravimo i trilateralni sastanak Grčka - Severna Makedonija - Srbija koji je Dendijas planirao da napravi na Krfu odakle je on, a Srbiju za Krf vezuju mnoge uspomene iz Prvog svetskog rata", rekao je Dačić.

"Građane najviše interesuje kada će biti otvorene granice. Da budemo jasni, naše granice su otvorene i građani Severne Makedonije mogu slobodno da prolaze bez testova i bez mera izolacije, a što se tiče granica Severne Makedonije, njihov plan je bio da to bude od 15. juna, a da li će se to desiti zavisi od njihove epidemiološke situacije, ali svakako sa ciljem da se do kraja juna to i ostvari", rekao je Dačić.

Dimitrov mu je na srpskom jeziku dodao da je Dačić to dobro razumeo, a Dačić je uzvratio da jedni druge dobro razumemo i bez prevodilaca.

Sastanku je prisustvovao i epidemiolog Branislav Tiodorović, dodao je Dačić, primetivši da od stavova struke umnogome zavise i političke odluke o granicama.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.