Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Haško tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Tačija i Veseljija, sumnjiče se za ratne zločine - | K-013 Portal

Haško tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Tačija i Veseljija, sumnjiče se za ratne zločine

Hašim Tači, Kadri Veselji, ratni zločin, optužnica, Haški tribunal, Kosovo

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnelo je Specijalizovanim većima Kosova na ispitivanje optužnicu u 10 tačaka protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i još osam osoba za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, progon i mučenja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U optužnicama se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za oko 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici osumnjičenih, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su „optužnice rezultat dugotrajnih istraga i odražavaju uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnice kako bi odlučio da li da ih potvrdi.

Navodi se da je specijalni tužilac smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje zbog „kontinuiranih pokušaja Tačija i Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća“.

U saopštenju se navodi da su njih dvojica sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda, a sve sa ciljem da ne budu izvedeni pred lice pravde.

„Takvim postupcima Tači i Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova“, zaključeno je u saopštenju.

Specijalizovano tužilaštvo istražuje navodne zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjene nad etničkim manjinama i političkim rivalima, koji se pominju u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine, čiji je autor švajcarski senator Dik Marti.

Prve optužnice podnete su u februaru 2020. godine, a još jedna je podneta u aprilu.

Pred Tužilaštvom od januara prošle godine traju ispitivanja bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, bilo u svojstvu osumnjičenih ili u svojstvu svedoka.

Na razgovor su do sada bili pozvani bivši premijer Ramuš Haradinaj i ostali rukovodioci OVK Azem Sulja, Sami Ljuštaku, Rustem Mustafa i Šukri Buja, a početkom decembra na razgovor je pozvan i Veselji.

Specijalizovana veća u Hagu su replika kosovskog pravosudnog sistema u malom. Osnovana su pri svakom nivou sudskog i stema na Kosovu, od Osnovnog do Ustavnog suda, i upošljavaju samo međunarodno osoblje. Finansira ih uglavnom Evropska unija, a formirana su na insistiranje međunarodne zajednice.

Saopštenje Specijalizovanog tužilaštva objavljeno je tri dana uoči sastanka u Beloj kući, gde se na poziv specijalnog predstavnika predsednika SAD Ričarda Grenela sastaju predstavnici Kosova i Srbije.

Sa kosovske strane je potvrđeno učešće Tačija i premijera Avdulaha Hotija, a učešće je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

(Fonet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.