Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Hrvatska pokreće proceduru za priznavanje kosovske vozačke dozvole - | K-013 Portal

Hrvatska pokreće proceduru za priznavanje kosovske vozačke dozvole

hrvatska, vozacke dozvole, kosovo

Vlada Hrvatske započela je postupke za međusobno priznavanje vozačkih dozvola između te zemlje i Kosova, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Božinović je na jučerašnjoj sednici Vlade predstavio predlog „Odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlada Hrvatske i Kosova o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola“.

„Ovo je sporazum u cilju unapređenja bilateralne saradnje u oblasti olakšavanja bezbednosti na putevima. Takav sporazum je Kosovo već zaključilo sa nekoliko država članica Evropske unije. U toku su razgovori i pregovori za zaključivanje ekvivalentnog sporazuma sa još nekoliko članica“, rekao je Božinović, navodi se u saopštenju objavljenom na internet stranici Vlade.

On je dodao da su u toku razgovori o sklapanju istovetnog sporazuma s još nekoliko članica i da će se donošenjem Odluke omogućiti pokretanje pregovora o nacrtu Sporazuma.

„U Hrvatskoj je 590 građana Kosova dobilo prebivalište, a njih 8.082 privremeni boravak. Na Kosovu je prijavljeno 1.497 hrvatskih državljana, dok je 60 njih sa prebivalištem u Hrvatskoj prijavljeno za privremeno preseljenje na Kosovo, a po završetku pregovora Ministarstvo unutrašnjih poslova dostaviće Vladi izveštaj o obavljenim pregovorima i njihovom rezultatu“, rekao je Božinović.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.