Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kosovo izlazi iz Elektromreže Srbije 20. aprila - | K-013 Portal

Kosovo izlazi iz Elektromreže Srbije 20. aprila

Kosovo izlazi iz Elektromreže Srbije 20. aprila

Kosovo od 20. aprila i zvanično više neće biti u regulatornom bloku "Elektromreže Srbije", koju čine Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija, tvrde "Novosti".

Istupanje iz ovog energetskog bloka i pripajanje Albaniji potpisano je 3. decembra u Tirani, a paraf na dogovor stavili su Operator sistema, transmisije i tržišta električne energije Kosova KOSTT i albanski Operator prenosnog sistema OST.

Sporazum je, kako navode "Novosti", potpisan uz znanje Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije.

Inače, Briselski sporazum predviđa da Kosovo bude zasebna energetska kontrolna oblast, ali uz uslov da se formiraju dve srpske kompanije na severu KiM, čiji bi osnivači bili "Elektroprivreda Srbije" i Zajednica srpskih opština, koja i dalje nije formirana.

Stručnjaci ističu da Srbija već godinama ne računa na energiju sa teritorije Kosova, koje je mali proizvođač struje, a čije su elektrane stare.

(Tanjug, Novosti)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS