Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kurti: Prihvatamo predlog EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine - | K-013 Portal

Kurti: Prihvatamo predlog EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

kurti, kosovo, zso

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, da Priština prihvata predlog EU za normalizaciju odnosa sa Beogradom.

Kurti je na Tviteru naveo da smatra ovaj predlog dobrom osnovom za dalje razgovore i čvrstom platformom za napredak.

"Prihvatamo predlog EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i smatramo ga dobrom osnovom za dalje razgovore i solidnom platformom za napredovanje, napisao je Kurti.

On je naveo da je imao dobar razgovor sa Lajčakom tokom radnog ručka u Prištini.

Ranije danas Lajčak je, obraćajući se novinarima nakon sastanka sa Kurtijem, rekao da je tema razgovora bio nastavak dijaloga, kao i da sve dogovoreno u Briselu mora da se implementira.

Lajčak bi danas trebalo da doputuje i u Beograd i sastane se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kurti sa Lajčakom i Hovenijerom: Šest uslova za formiranje ZSO

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastao se danas u Prištini sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beorgada i Prištine Miroslavom Lajčakom i ambasadorom SAD u Prištini Džefom Hovenijerom.

Kako prenosi prištinski Reporteri, tokom sastanka, koji je trajao skoro dva sata, razgovaralo se o šest uslova, koje je Kurti nedavno izneo za formiranje Zajednice srpskih opština.

Dopisnica Tanjuga javlja da je Kurti napustio sastanak u jednom trenutku, a da su onda ostali da razgovaraju Lajčak i Hovenijer.

Kurti se sa Lajčakom sastao u pratnji svog zamenika Besnika Bisljimija, dodaje Gazeta Ekspres.

Pre sastanka sa Lajčakom i Hovenijerom, Kurti je danas razgovarao sa ambasadorima Italije, Francuske, Nemačke, Grčke i Finske i SAD o dijalogu sa Srbijom i nemačko-francuskom predlogu. On je ambasadore

upoznao sa stavovima vlade u Prištini, uključujući sa šest uslova za formiranje ZSO.

Lajčak iz Prištine kasnije danas treba da stigne u Beograd i sastane se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Lajčak: Sve dogovoreno u Briselu mora da se sprovede

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izjavio je danas, nakon sastanka sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem, da je tema razgovora bio nastavak dijaloga, kao i da sve dogovoreno u Briselu mora da se implementira.

On je novinarima rekao da je svrha njegove današnje posete Prištini, desete po redu od septembra prošle godine, nastavak diplomatskih napora kako bi došlo do napretka u dijalogu, a na osnovu evropskog predloga.

"Razgovarali smo o predlogu i narednom sastanku u Briselu na najvišem nivou. Razgovarali smo o svemu što stoji u predlogu, pa i o ZSO. Osnova za naš razgovor i nastavak dijaloga je predlog", rekao je Lajčak.

Na pitanje novinara da li je sa Kurtijem razgovarao o Zajednici srpskih opština, Lajčak je ponovio da je obavestio Kurtija o stavu koji ima po tom pitanju.

"Sve dogovoreno u Briselu mora da se sprovede", rekao je Lajčak.

"Zapad da ne vrši pritisak"

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pozvao je zapadne sile da ne vrše pritisak na Prištinu da prihvati formiranje Zajednice srpskih opština.

Kurti je u intervjuu za AP rekao da mu osnivanje ZSO nije prioritet.

Zapadne sile treba da uče iz primera Republike Srpske koju vode Srbi i plašeci se stvaranja slične tvorevine na Kosovu, on je rekao da Beograd koristi stvaranje ZSO kao, kako je naveo, oružja protiv nezavisnosti Kosova, prenosi AP.

Kurti smatra da, ako se na Zapadnom Balkanu uvede ideja etnički zasnovanog udruživanja opština, to je recept za nove sukobe.

Zapadne sile ne bi trebalo da nameću pritisak na manje zemlje poput takozvanog Kosova, koje su demokratske, tvrdi on.

Problemi između Beograda i Prištine mogu biti mali i dosadni, ali treba obratiti pažnju na ono što se dešava u regionu jer, kako je ocenio, svaka vrsta pogrešnog rešenja na Balkanu može i bice iskorišcena negde drugde.

Uzajamno priznanje je središnji deo svakog pregovaračkog procesa, tvrdi Kurti.

Smatra da bi fokus trebalo da bude na tome da, kako kaže, Srbija postane demokratskija i da se oslobodi onoga što je nazvao hegemonističkim idejama Beograda.

Kurti je rekao da vlada Srbije treba da prizna nezavisnost svih republika bivše Jugoslavije kako bi se "suočila sa prošlošcu" i istakao da Beograd treba više da se okrene Evropskoj uniji i NATO, a ne Rusiji.

Premijer privremenih prištinskih institucija tvrdi da će, ako se Beograd oslobodi ideje da takozvano Kosovo i dalje pripada Srbiji, ona "biti mnogo demokratskija, evropskija".

Kurti je dodao i da su dosadašnji pregovori bili, kako je ocenio, ideologija rešavanja problema, da je svako rešenje postajalo sve komplikovanije, sve manje izvodljivo, a da je javnost izgubila interesovanje.

On smatra da je novi predlog za normalizaciju odnosa dobar okvir i platforma za napredovanje, "što doprinosi nadi o izgledima za buduce pregovore i sporazume".



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.