Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mediji: Fronteks čuva celu granicu Crne Gore - | K-013 Portal

Mediji: Fronteks čuva celu granicu Crne Gore

fronteks, crna gora, granica

Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu (Fronteks) će ubuduće štititi celokupnu crnogorsku granicu, a ne samo područja na zajedničkoj granici sa državama Evropske unije (Hrvatskom i Italijom) kao što je do sada bio slučaj.

To je predviđeno Sporazumom između EU i Crne Gore o operativnim aktivnostima koje će Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu (Fronteks) sprovoditi u Crnoj Gori, koji je usvojio Savet EU.

Sporazum između Evropske unije i Crne Gore o operativnim aktivnostima koje Fronteks sprovodi u Crnoj Gori odobrava se u ime Unije, piše u dokumentu u koji je Pobjeda imala uvid.

Sporazum stupa na snagu objavom u Službenom listu Evropske unije.

U odnosu na prethodni sporazum u okviru kojeg je Crnoj Gori pružena pomoć u oblasti upravljanja granicom i eventualnim kriznim situacijama koje se odnose na pojačani priliv migranata sa Bliskog istoka i konfliktnih područja samo na zajedničkoj granici sa EU državama, novim sporazumom Savet EU predviđa šire nadležnosti Fronteksa i to na granicama Crne Gore prema trećim zemljama – Albanija, Kosovo, Srbija, Bosna i Hercegovina – odakle je najveći priliv migranata i nedozvoljenih prelazaka državne granice.

Sporazumom se predviđaju i zajedničke operativne aktivnosti timova Fronteksa sa Graničnom policijom Crne Gore, piše u sporazumu koji su potpisali Vlada i EU.

U Sporazumu o statusu između Crne Gore i Evropske unije o operativnim aktivnostima koje sprovodi Fronteks, navodi se i da se raspoređivanje Fronteksovog tima može vršiti na teritoriji Crne Gore, uključujući i njene kopnene, morske i vazdušne granice sa drugim zemljama.

Kad su u pitanju ovlašćenja koja će imati članovi Fronteksovog tima, u sporazumu se navodi da se pri obavljanju svojih zadataka i izvršavanju svojih ovlašćenja, članovi tima moraju pridržavati zakona i drugih propisa Crne Gore i primenjivog prava Unije i međunarodnog prava.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city