Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Milatović: Priznanje Kosova, članstvo u NATO i sankcije Rusiji – završena stvar - | K-013 Portal

Milatović: Priznanje Kosova, članstvo u NATO i sankcije Rusiji – završena stvar

jakov milatovic, crna gora, priznanje kosova, clanstvo u nato, sankcije rusiji

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da su priznanje nezavisnosti Kosova, članstvo Crne Gore u NATO i sankcije protiv Rusije – završena stvar.

„Priznanje nezavisnosti Kosova, članstvo zemlje u NATO-u i sankcije Rusiji, kao deo zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, završene stvari“, kazao je Milatović za RTV Slovenije, saopštila je danas Služba za informisanje Predsednika Crne Gore.

Na pitanja o odnosu Crne Gore prema Srbiji i Rusiji i uticaju Srpske pravoslavne crkve Milatović je rekao da je bivši predsednik Crne Gore Milo Đukanović uneo pitanje crkve u svakodnevnu politiku, ali je ono stavljeno ad akta.

„Mislim da sada i političari u Crnoj Gori imaju negde fokus na temama koje su od suštinske važnosti za građane, a to su ekonomski i životni standard, vladavina prava i evropske integracije. Dok su nas delili i stavljali fokus na te podele, ono što se dešavalo je da se jedan mali krug ljudi povezan sa prethodnom vladajućomstrukturom snažno obogatio, stalno plašeći narod i promovišući različite neistine o ovakvom ili onakvom uticaju u Crnoj Gori, upravo toliko dugo opstajao na vlasti“, rekao je Milatović.

On je dodao da će svoj mandat posvetiti cilju da zemlja uđe u Evropsku uniju i da se nada da će svi politički subjekti pokazati odgovornost u tom smislu.

„I to me najviše brine, da li ćemo zajedno kao društvo uspeti da se ujedinimo oko nekih zajedničkih stvari, ili ćemo se i dalje vrteti u krug i biti deo, u najgorem mogućem smislu reči, Balkana i ne zakoračiti iz njega prema nečemu što znači jedna uređenija evropska priča“, rekao je Milatović.

Milatović je rekao da veruje da će Crna Gora postati članica EU u narednih četiri, pet godina.

„Do 2020. godine imali smo jednu skoro pa zarobljenu državu, zarobljenu od strane organizovanog kriminala i korupcije. Nakon toga defakto imamo političku volju, ali postojala je institucionalna nestabilnost. Možda smo i mi kao građani imali prevelika očekivanja da će se stvari preko noći promeniti“, rekao je Milatović, navodi se u saopštenju.

Dodao je da je siguran da će Crna Gora kao mala zemlja „uz pomoć strateških partnera, zemalja koje je najbolje razumeju, a sasvim sigurno da je Slovenija jedna od njih, dobiti taj novi vetar u leđa i postati punopravna članica EU“.

Na pitanje o mogućnosti rasta prosečne plate u Crnoj Gori Milatović je kazao da „ako Hrvatska može da ima hiljadu evra, sasvim sigurno je da može i Crna Gora kao mali sistem, kao zemlja koja je u smislu prirodnih resursa, kulture, podneblja vrlo slična Hrvatskoj“, dodaje se u saopštenju.

On je ocenio da su u pitanju realne ekonomske stvari koje su ostvarive u okviru mandata jedne stabilne proreformske i proevropske vlade.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.