Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nađ: Mađarska teži da bude logistički centar za trgovinu između Kine i Evrope - | K-013 Portal

Nađ: Mađarska teži da bude logistički centar za trgovinu između Kine i Evrope

si đinping, mađarska

Kina je prošle godine bila najvažniji trgovinski partner Mađarske van Evrope, naveo je mađarski dnevnik "Hirado" povodom posete predsednika Kine Si Đinpinga Budimpešti.

Prema navodima mađarske vlade, činjenica da je CATL ovde osnovao svoju drugu evropsku fabriku baterija, a BID, najveći svetski proizvođač električnih automobila, takođe, odabrao Mađarsku za lokaciju svoje prve evropske fabrike, pokazatelj je poverenja kineskih kompanija u Mađarsku, prenosi.

Izgradnja kineske fabrike BID u Segedinu je uveliko u toku.

Najveći svetski proizvođač električnih automobila uložio je milijarde evra u Mađarsku, što će otvoriti hiljade radnih mesta.

Ovo omogućava Mađarskoj da bude među liderima tranzicije zelene industrije.

U izgradnji je i debrecinska fabrika vodeće svetske fabrike baterija, kineskog CATL.

Investicija će otvoriti 9.000 novih radnih mesta u Mađarskoj.

U Mađarskoj trenutno uspešno posluje 380 kineskih kompanija, navodi list.

Jedna od njih je i fabrika u Budimpešti koja proizvodi dodatke ishrani.

U pogonu od 4.000 kvadratnih metara proizvodi se 300 proizvoda koji se distribuiraju u Mađarskoj.

Prema rečima ministra nacionalne privrede Martona Nađa, Mađarskoj su potrebni dobri odnosi sa Kinom da bi povećala konkurentnost.

"Kina igra sve važniju ulogu u svetskoj ekonomiji. Mađarska vlada ima za cilj da od naše zemlje napravi komercijalni i logistički centar za trgovinu između Kine i Evrope. To bi trebalo da bude mesto susreta istočnog i zapadnog sveta, kao i kapitala i visoke tehnologije", rekao je Nađ.

On je naveo da je jedan od najvažnijih koraka u tome rekonstrukcija železničke pruge Budimpešta-Beograd.

Ova ruta će obezbediti najbrži transport u Zapadnu Evropu za robu koja stiže iz Kine u grčke luke preko Mađarske, istakao je Nađ.

Pored kopnenog saobraćaja, između dve zemlje stalno raste i vazdušni saobraćaj, naveo je list.

Sredinom aprila, ministar spoljnih poslova Peter Sijarto najavio je da će biti pokrenut direktan let između Budimpešte i Guangdžoua.

"Veze između dve zemlje nastavljaju da se šire, čime se obezbeđuju još bolji uslovi za razvoj trgovinske i ekonomske saradnje", istakao je Sijarto.

Si je otputovao u Mađarsku posle posete Srbiji 7. i 8. maja, u okviru evropske turneje na kojoj je posetio i Francusku.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.