Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Od ove godine u Hrvatskoj moguće ostavljanje napojnice i karticom - | K-013 Portal

Od ove godine u Hrvatskoj moguće ostavljanje napojnice i karticom

hrvatska, placanje napojnice karticom

Gosti u ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj mogu od početka ove godine ostaviti napojnicu i ako plaćaju karticama.

Uz novi model fiskalizacije bakšiša utvrđen je godišnji neoporezivi iznos od 3.360 evra, dok će finansijska zahvalnost gostiju ugostiteljima koja prevazilazi tu sumu biti oporezovana po stopi poreza na dohodak.

Udruženje ugostiteljskih delatnosti pri Hrvatskoj privrednoj komori (HGK) snažno se zalagalo i istrajalo na primeni modela fiskalizacije napojnica, što je primenjeno u poslednjem krugu poreske reforme, javila je agencija Hina.


"Iznosi naplaćeni karticama nose u proseku 80 posto prihoda ugostiteljskog objekta, a sada gosti mogu i pri kartičnom plaćanju ostaviti napojnicu", rekla je direktorka Sektora za turizam HGK Andreja Vukojević.

Ona je to ocenila kao "stimulativan potez za sektor ugostiteljstva i vrlo pozitivnu stvar za privlačenje i zadržavanje zaposlenih" u tom sektoru.

Napojnica je najčešće dobrovoljni izbor gosta ili kupca neke usluge ili proizvoda hoće li prodavcu ili pružaocu usluge ostaviti neki dodatni novčani iznos, izvan redovne cene.

Prema novom modelu, ako korisnici procene da usluga zaslužuje bakšiš mogu ga ostaviti i uz plaćanje karticom, što se povezuje uz izdati račun, a evidentiraju se podaci o iznosu napojnice i načinu davanja, gotovinom ili karticom.
 

Iznos napojnice se ne pokazuje na računu, na prijavu napojnica primjenjuju se sva pravila kao i kod izdavanja računa, a prijavljena napojnica je izuzeta iz blagajničkog maksimuma, objasnili su u HGK.

Kako se udeo bezgotovinskih oblika plaćanja stalno povećava, očekuje se i da će potrošači pozitivno reagovati na ovu novost, rekla je predsednica Udruženja ugostiteljskih delatnosti HGK Jelena Tabak.

"Udruženje planira razgovore sa bankama i kartičnim kućama u pokušaju da se deo provizije za naplate napojnica smanji. Time će zaposleni biti zadovoljniji, ugostiteljima će se povećati priliv od kartica, a – u krajnjem slučaju – imaće bolje sulove u kartičnim kućama", poručuju iz Udruženja ugostiteljskih delatnosti HGK, uz ocenu da će to doprneti i smanjenju sive ekonomije, navodi Hina.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city