Jarko Havermans, zaposlen u akvarijumu „Ecomare“ u Holandiji, pronašao je sredinom marta „vrlo neobičnu ribu“ na plaži u Tekselu. Reč je o morskoj lamprugi, drevnoj ribi u Atlantiku. Ovo stvorenje donekle podseća na jegulju, ali zapravo je parazitska riba koja se kači za plen, druge ribe, i isisava im krv.

Havermans je za NH Nieuws rekao da morske lampuge nemaju donju čeljust, ali imaju puna usta zuba. Primerak je bio dugačak gotovo metar i bio je mrtav u trenutku pronalaska.

Iako nije uobičajena pojava u Holandiji, poznato je da čudna stvorenja migriraju u slatku vodu iz mora tokom proleća kako bi se mrestila.

Inače, morska lampruga, na ovim prostorima poznata i kao paklara, rasprostranjena je po čitavom Jadranu, iako je najviše ima u blizini ušća i u samim rekama. Podvodni.hr snimio je jedan primerak 2019. godine.

Prema definiciji Hrvatske enciklopedije: Telo im je oblo, duguljasto, glatko i sluzavo, bledožućkaste ili sive boje, sa zelenkastim i crnim šarama na leđima i bokovima. Paklare su duge do 1 m, a teške nekoliko kilograma. Usta im imaju oblik okruglog usisivača, a iza njih se sa svake strane nalazi po 7 otvora, spojenih zajedničkim unutrašnjim kanalom koji ulazi u ždrelo. Hrane se sitnim životinjama i ikrom. Rečna paklara (Lampetra fluviatilis) i potočna paklara (Lampetra planeri) prožive čitav život u slatkim vodama. Morska paklara (Pteromyzon marinus) živi uz obale evropskih mora, uz zapne obale Afrike i istočne obale Amerike.

Polno zrele jedinke, od jeseni do proleća, putuju uzvodno u reke na mrešćenje. Putem ne jedu ništa, a obično se pripiju uz losose koji ih nose do hladnih i bistrih brzih reka. Slepe larve žive 2 do 4 god. zakopane u mulju, hrane se sitnim organizmima i truleži, a kada se preobraze u odrasle, odlaze u more, gde žive do polne zrelosti.