Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šmit: Dodik nema nadležnost ni ovlaštenja da naredi moje hapšenje, zaštićen sam Bečkom konvencijom - | K-013 Portal

Šmit: Dodik nema nadležnost ni ovlaštenja da naredi moje hapšenje, zaštićen sam Bečkom konvencijom

kristijan smit, milkorad dodik, bosna i hercegovina

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nema nadležnost i ovlašćenja da naredi njegovo hapšenje.

"Zaštićen sam Bečkom diplomatskom konvencijom i samim tim uživam imunitet. I pored toga, Dodik ne bi imao nadležnost da me uhapsi ili naredi hapšenje, jer nema ovlaštenja da daje upute policiji. Tužilaštvo bi to prvo moralo da razjasni", rekao je Šmit u intervjuu za Frankfurter algemajne cajtung, preneli su danas mediji u BiH.


Komentarišući Dodikove najave da će naložiti policiji RS da uhapisi Šmita, ako visoki predstavnik dođe u taj entitet BiH, Šmit je rekao da planira posetiti Republiku Srpsku narednih dana.

"Tamo, zapravo, imam termine u narednih nekoliko dana i sedmica, posebno u Banjaluci, ali i u drugim gradovima. Ja se toga držim i preporučujem Dodiku da više ne tera svoje sebične ludosti", kazao je Šmit.

Prema njegovim rečima, Dodikom ne donosi ništa dobro Republici Srpskoj.


"Tada će njegove pristalice shvatiti da on ne radi uvek ono što kaže i da svojoj zemlji ne donosi ništa dobro", ocenio je visoki predstavnik u BiH.

Šmit je dodao da je Dodik već pokušao da ga prijavi u Republici Srpskoj, a "pametno banjalučko javno tužilaštvo je, iz mera predostrožnosti", ovaj postupak odmah prosledilo državnom tužilaštvu u Sarajevu, od kojeg, kako je kazao, dalje nije čuo ništa.

"Na kraju, ali ne i najmanje važno, Dodikovo ponašanje je šamar EU koja pokušava unaprediti vladavinu prava u Bosni i Hercegovini. Vara se ako smatra da za njega postoje posebna prava ili posebni propisi", istakao je on.

Visoki predstavnik u BiH je istakao da bi se Dodik "trebao pripremiti za neke prilično neugodne trenutke".


Komentarišući mogućnost da smeni Dodika, Šmit je rekao da se razmatranja o tome ne iznose unapred, dodavši da Tužilaštvo BiH već vodi istragu protiv Dodika.

"Videćemo kako će se međunarodna zajednica nositi s nekim ko svojim delima masovno torpedira evropski put Bosne i Hercegovine , a istovremeno djeluje kao bliski saveznik (ruskog predsednika) Vladimira Putina", zaključio je on.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS