Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šmit: Rezolucija o Srebrenici nije protiv srpskog naroda i RS - | K-013 Portal

Šmit: Rezolucija o Srebrenici nije protiv srpskog naroda i RS

kristijan smit, bih

žVisoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je pozdravio rezoluciju o uvođenju 11. jula kao Međunarodnog dana promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici, izglasanu u četvrtak u UN, i ukazao da ona nije usmerena protiv srpskog naroda i Republike Srpske.

„Svaki pokušaj da se ova rezolucija stavi u takav kontekst je pogrešan i zlonameran“ – prenela je njegova sližba OHR.

Po njegovim rečima, odluka o donošenju rezolucije „naglašava značaj priznavanja i odavanja pošte žrtvama tragičnih događaja koji su se odigrali u julu 1995. godine u i oko Srebrenice“.

Ocenio je da rezoluciju treba posmatrati „kao izraz međunarodne posvećenosti čuvanju dostojanstva preživelih i sećanja na one koji su ubijeni“.

„Od najvećeg je značaja da društvo odbaci sve pokušaje minimiziranja ili umanjivanja težine genocida u Srebrenici. Rezolucija mora služiti kao pokretač ozdravljenja i razumevanja, umesto da se iskorišćava za uske političke ciljeve“ – smatra Šmit.

Visoki predstavnik je sve relevantne faktore u BIH pozvao da „udruže snage da se izgradi poverenje kao osnova za trajan mir, prosperitet i razvoj BiH, kao dela evropske porodice“.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.