Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Specijalizovano veće Kosova: Potvrđena optužnica protiv OVK - | K-013 Portal

Specijalizovano veće Kosova: Potvrđena optužnica protiv OVK

optuznica protiv OVK, Hag

Specijalizovano veće Kosova objavilo je večeras optužnicu protiv bivših funkcionera Oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija u kojoj se oni terete za ratne zločine nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja, surovog postupanja, mučenja i ubistava, kao i zločina protiv čovečnosti.

Kao zločini protiv čovečnosti navedeni su zatvaranje, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni vršeni od marta 1998. godine do septembra 1999. godine na nekoliko lokacija širom Kosova, kao u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji.

Navodi se da su pripadnici OVK izvršili krivična dela nad stotima civila i lica koja nisu učestvovala "u neprijateljstvima", a da su žrtve bili Srbi, Romi i Aškalije, katolici, civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima.

Žrtve u optužnici su i Albanci koji su podržavali Demokratsku ligu Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK; Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK i osobe koje su zbog posla važili za protivnike OVK.

Optužnica navodi da su Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za dela izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK.

Veće je pozvalo i žrtve optuženih da se prijave da učestvuju u sudskom postupku ako mogu da pokažu da su pretrpele štetu - duševnu, materijalnu ili fizičku.

"Glas žrtava je neophodan radi ostvarivanja pravde. Posredstvom svog zastupnika, žrtve koje učestvuju u postupku mogu da ostvare prava koja su im data prema našim merodavnim propisima i da se postaraju da se njihov glas čuje pred nadležnim sudijama", rekla je predsednica Veća Ekaterina Trendafilova.

Govoreći o važnosti učešća žrtava, specijalizovani tužilac Džek Smit je rekao: "Krivična dela u optužnici koju je podnela moja služba su teška dela i starajući se o tome da se pravda zadovolji, ne smemo izgubiti iz vida patnju žrtava".

(FoNet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.