Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Veće za nacionalnu bezbednost: Crna Gora neće dozvoliti spoljno mešanje u untrašnje prilike - | K-013 Portal

Veće za nacionalnu bezbednost: Crna Gora neće dozvoliti spoljno mešanje u untrašnje prilike

Veće za nacionalnu bezbednost: Crna Gora neće dozvoliti spoljno mešanje u untrašnje prilike

Veće za nacionalnu bezbednost Crne Gore zasedalo je danas povodom protesta izazvanih usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti i ocenilo da je Crna Gora „sigurna i bezbedna država uprkos subverzivnim aktivnostima iz zemlje i neposrednog okruženja“, saopšteno je iz Vlade.

Veće je ocenilo da je od usvajanja zakona bilo „ozbiljnijih ataka na stabilnost i mir“ u Crnoj Gori, pozdravilo „doprinos“ Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) „mirnim okupljanjima“ protivnika, ali i „visok stepen odgovornosti gradjana“.

Poručeno je da državni organi „neće dozvoliti „spoljno mešanje“ u unutrašnje prilike Crne Gore i njeno „suvereno pravo da sami i slobodno vodimo spoljnu i unutrašnju politiku“.

Protestne šetnje protivnika zakona pratila je „snažna i negativna politička, i neprimerena i agresivna medijska kampanja uz veliki broj dezinformacija i lažnih vesti sa ciljem uznemiravanja javnosti i gradjana, i podsticanja nereda i nestabilnosti“, navodi se u saopštenju.

„Nosioci tih aktivnosti bili su iz zemlje, ali i iz našeg neposrednog okruženja, sa jasnom namjerom dezinformisanja gradjana, a posebno vernika o navodnom scenariju upada u verske objekte Srpske pravoslavne crkve, proterivanju sveštenika i pritiscima na srpsku zajednicu u Crnoj Gori“, konstatuje se saopštenjem.

Veće za nacionalnu bezbednost smatra da su „subverzivne aktivnosti išle i u pravcu kompromitacije države, njenih simbola, nosilaca državne vlasti, kao i pozivanja na konačni obračun sa ustavnim poretkom, pravnom državom, i organima reda i bezbednosti i to svim sredstvima“, te da je „njihov cilj bio ugrožavanje vitalnih ustavnih i demokratskih vrednosti Crne Gore“.

Povodom masovnih okupljanja protivnika Zakona o slobodi veroispovesti, u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC), Veće je ocijenilo da je Mitropolija „doprinela mirnim okupljanjima, odupirući se i odredjenim političkim uplitanjma iz Crne Gore, ali i onima van nje“.

MPC je u periodu od 26. decembra prošle do 7. januara ove godine širom crkve organizovala masovne protestne šetnje kojim traži od vlasti da povuče zakon, promeni postojeći ili usvoji novi.

Veće je konstatovalo i „visok stepen odgovornosti najvećeg broja gradjana i učesnika protestnih okupljanja, koji nisu podlegli nezapamćenoj kampanji i dezinformacijama o ugroženosti njihovih verskih prava i sloboda“.

Poručeno je da državni organi „neće dozvoliti spoljno mešanje“ u unutrašnje prilike Crne Gore i njeno „suvereno pravo da sama i slobodno vodi spoljnu i unutrašnju politiku“.

„Crnoj Gori kao gradjanskom i demokratskom društvu pripada isključivo i legitimno pravo da štiti slobode i uredjuje prava svih gradjana koji u njoj žive“, zaključuje se u saopštenju.

(Beta)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS