Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dokumentarni film o legendarnom fudbaleru Crvene zvezde, Duletu Saviću - | K-013 Portal

Dokumentarni film o legendarnom fudbaleru Crvene zvezde, Duletu Saviću

dule savic, dokumentarni film

Dokumentarni film „Dule Savić, a u Londonu muk“, o legendarnom fudbaleru Crvene zvezde i njegovom čuvenom golu protiv Arsenala predstavljen je u Beogradu.

Brojne domaće istaknute ličnosti prisetile se se u filmu čuvenog gola koji je Savić postigao pre 45 godina protiv Arsenala na čuvenom Hajberiju u Kupu Uefa, kojim se Zvezda plasirala u četvrtfinale.

„Tačno je sve što su rekli, da je gol obeležio moju karijeru. Bilo je drugih lepih golova, ali ovaj gol je obeležio i moju karijeru i uopšte moju generaciju i Crvenu zvezdu. Zahvaljujući okolnostima koje su išle na ruku i tom golu i rezultatu, Zvezda se plasirala u prolećni deo evropskog takmičenja i bila jedini klub iz Jugoslavije koji je igrao proleće, tako da je cela Jugoslavija bila okrenuta nama „, kazao je Savić.

On je dodao da je taj gol ušao u kolektivno pamćenje, da živi i danas i da će živeti 45 vekova.

„Dobro je zbog fudbala da postoje ti zapisi , kao sto je knjiga kako sto je film, pa će se valjda neko setiti da su postojali neki ljudi koji su gradili temelje u kuću koja se zove Crvena zvezda, koja je šampion Evrope i sveta, jer da nije bilo tih generacija ona ne bi bila velika“, istakao je Savić.

Savić je rekao da mu je drago što je film snimljen jer nosi poruku mladim igračima.

„Deo poruke je da poštujete one koji su vam pomogli u životu, da poštujete starije. Nemojte da mislite da ste najpametniji. Radite i volite fudbal jer fudbal jer najlepša stvar na svetu.“

Novinar Aleksandar Apostolovski, koji je radio i na knjizi o Saviću, rekao je da je volej protiv Arsenala školski primer voleja koji se izučava na fudbalskim akademijama i da je popularan među mlađim generacijama.

„Trudio sam se da proniknem kako je postao Mik Džeger srpskog fudbala. Odao mi je tajnu, to su tri faktora – francuska vina, surutka i ljute papričice“, kazao je Apostolovski.

Savić je treći strelac u istoriji Crvene zvezde sa 149 golova u 258 zvaničnih utakmica. Osvojio je dve šampionske titule i Kup Jugoslavije. Igrao je još za Sporting iz Hihona, Lil i Kan.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 12 utakmica i postigao četiri gola.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS