Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Velike promene u Ligi šampiona od 2024. godine - | K-013 Portal

Velike promene u Ligi šampiona od 2024. godine

liga sampiona, promena u ligi sampiona, fudbal, sport

Prvi čovek Juventusa Andrea Anjeli potvrdio je posle današnjeg sastanka Udruženja evropskih fudbalskih klubova da će Liga šampiona biti drastično promenjena od 2024. godine.

"Svi planovi su praktično gotovi i formalna potvrda promene formata očekuje se za par nedelja. Postoji još samo jedan detalj oko kojeg nema konsenzusa, ali i oko toga će se postići dogovor", rekao je Anjeli novinarima, preneo je Index.

On je objasnio da će u novoj Ligi šampiona igrati 36 timova, ali više neće biti grupa, već će se primenjivati takozvani "švajcarski model", kao u šahu. Svaki tim odigraće deset utakmica, a protivnici će se određivati uoči svakog kola.

Posle desetog kola igrala bi se osmina finala, kao i sada, a u tu fazu takmičenja ušlo bi osam najbolje plasiranih klubova i osam pobednika razigravanja u koje bi ušli klubovi od 9. do 24. mesta.

Za klubove koji ne spadaju u elitu loša vest je da gotovo sigurno više neće biti kvalifikacija. Garantovano učešće imaće 32 tima iz najjačih evropskih liga, a Anjeli je danas rekao da će se preostala četiri mesta deliti tako da se dva dodele klubovima prema rang listi UEFA, jedno mesto dobila bi petoplasirana liga, a poslednje bi dobila sledeća liga na rang listi UEFA koja nema nijednog predstavnika.

Prihvatanjem ovog sistema takmičenja UEFA je izašla u susret najvećim evropskim klubovima koji su pretili osnivanjem svoje "superlige", što bi za evropsku kuću fudbala bio veliki finansijski gubitak.

(FoNet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.