Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ambasadorka Švedske: Naš prioritet je pomoć Srbiji da uđe u Evropsku uniju - | K-013 Portal

Ambasadorka Švedske: Naš prioritet je pomoć Srbiji da uđe u Evropsku uniju

ambasada svedske, srbija

Ambasadorka Švedske Anika Ben David izjavila je da su bilateralni odnosi Srbije i Švedske jako dobri, te da je glavni prioritet njene zemlje da pomogne Srbiji da uđe u Evropsku uniju.

„Srbija je druga u svetu po visini iznosa koje dobija iz fondova EU. Paralelno s tim, Švedska bilateralno daje oko 13 miliona evra godišnje od početka dvehiljaditih“, rekla je ona za današnje izdanje Politike.

Ta finansijska podrška, dodala je, služi da se Srbiji pomogne da izvede reforme neophodne za prijem u EU, a u oblastima poput životne sredine, unapređenja kvaliteta vazduha, jačanja demokratije, vladavine prava, slobode medija, u borbi protiv nasilja nad ženama.

„Trgovina između Srbije i Švedske napreduje, imamo porast više od 20 do 30 odsto poslednjih tri-četiri godine, uprkos pandemiji (korona virusa). Oko 200 kompanija u Srbiji je iz Švedske, ili imaju veze sa Švedskom“, rekla je.

Švedske kompanije, kako je navela, suočavaju se sa nedostatkom radne snage, a Srbija je atraktivna destinacija za investicije.

Posle više od dva veka neutralnosti Švedska je ušla u NATO, za koji ambasadorka kaže da je „sredstvo demokratije, neagresivan savez, savez za mir i saradnju“.

Komentarišući bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, rekla je da je to bio poslednji pokušaj da se zaustavi etničko čišćenje na Kosovu, te da je situacija neuporediva sa današnjim ratom u Ukrajini.

Pomoć Kijevu da u tom ratu pobedi istakla je kao još jedan prioritet svoje vlade, navodeći da Ukrajinci i Ukrajinke štite celu Evropu jer Moskva ima neoimperijalnu ambiciju.

„Želela bih da malo umanjim značaj ekonomske strane toga. Postoji mnogo dezinformacija da ovaj rat mnogo košta Evropu, što nije u potpunosti tačno“, dodala je.

Istakla je da cene energenata opadaju, lanci snabdevanja se oporavljaju te da švedska i evropska ekonomija dobro napreduju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS