Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website BIRODI: Političke stranke preuzimaju nadležnosti REM-a - | K-013 Portal

BIRODI: Političke stranke preuzimaju nadležnosti REM-a

birodi, rem

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) upozorio je danas da organizovanje sastanka predstavnika političkih stranaka i pružalaca medijskih usluga o primeni medijskih zakona tokom izbornog perioda, na inicijativu predsednice parlamenta Ane Brnabić, predstavlja „preuzimanje nadležnosti“ Regulatornog tela za elektronske medije (REM). 

U saopštenju BIRODI se navodi da je REM „jedino telo nadležno da se stara o primeni Zakona o elektronskim medijima, odnosno da prati i sankcioniše nezakonito postupanje pružalaca medijskih usluga, tj. da svojim upustvom reguliše postupanje pružalaca medijskih usluga tokom izbornog procesa“. 

„Organizovanjem ili pomaganjem da se organizuju sastanci predstavnika političkih partija i predstavnika pružalaca medijskih usluga, a kako bi se regulisalo postupanje emitera tokom izborne kampanje, urušava se integritet REM-a“, ocenio je BIRODI.

Dodaje se da je takva praksa „suprotna preporuci broj 7 Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u kojoj se naglašava potreba proaktivnog postupanja REM-a“.

„Umesto toga imamo situaciju da autokratski model vladanja pokušava da se reformiše partokratskim na štetu vladavine prava i integriteta institucija, koji su definisani Ustavom i zakonom“, stoji u saopštenju BIRODI.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS

Najnovije: Na portalu

craft beer jun 2024 big pancevo 460x600

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city