Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Centar za nestalu i zlostavljanu decu: Međunarodni dan nestale dece posvetio Danki Ilić - | K-013 Portal

Centar za nestalu i zlostavljanu decu: Međunarodni dan nestale dece posvetio Danki Ilić

Centar za nestalu i zlostavljanu decu, srbija, danka ilic

Centar za nestalu i zlostavljanu decu posvetio je današanji dan, Međunarodni dan nestale dece, dvogodišnjoj Danki Ilić iz Bora koja je nestala 26. marta, i istakao potrebu za javnim registrom nestalih koji će razdvojiti punoletna i maloletna nestala lica.

„Danas je Međunarodni dan nestale dece, dan kada skrećemo pažnju javnosti na nestalu decu i njihove porodica koje još uvek tragaju za njima. Ove godine, ovaj dan će biti posvećen Danki Ilić, koja je nestala 26. marta, i čija priča je duboko potresla sve građane Srbije“, navodi se u saopštenju tog Centra.

U Srbiji je, kako se dodaje, tokom 2023. godine nestalo 1.525 dece, a pronađeno je 1.510, što znači da 15 porodica još uvek traga za svojom decom.

„Najčešći uzroci nestanka u našoj zemlji su samoinicijativno bežanje od kuće ili ustanove socijalne zaštite zbog različitih razloga kao što su mentalno zdravlje, zlostavljanje, pogotovo seksualno, neuspeh u školi ili ljubavni problemi. Ređi uzroci nestanka su otmice, bilo roditeljske ili od strane nepoznatih osoba, koje takođe mogu predstavljati ozbiljnu opasnost po život deteta​“, piše u saopštenju.

Centar za nestalu i zlostavljanu decu ocenio je i da je ovaj Međunarodni dan nestale dece poseban, jer je u Srbiji uveden sistem „Pronađi me“, koji omogućava brzo obaveštavanje javnosti putem SMS poruka, medija, bilborda i drugih kanala o nestanku deteta i koji je aktiviran kada je Danka Ilić nestala.

Osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić kazao je da je zahvalan što Srbija konačno ima taj sistem, ali da na njegovom funkcionisanju mora još da se radi.

„Na sastanku sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, svi smo se složili da je neophodno dalje unapređenje sistema ‘Pronađi me’, kako bi bio još efikasniji. To će se postići uključivanjem društvenih mreža u proces obaveštavanja građana, kao i uvođenjem obaveštavanja putem baznih stanica, kako bi svaki građanin u isto vreme dobio notifikaciju o nestanku na svoj telefon“, izjavio je Jurić.

Centar za nestalu i zlostavljanu decu, tokom 2025. godine, insistiraće na Javnom registru nestalih, i odvajanju punoletnih i maloletnih nestalih lica u evidenciji, a Jurić navodi da Srbija trenutno ima Registar nestalih lica koji nije javan „što dodatno otežava potragu za nestalom decom“.

„Poznato nam je da deca beže iz domova zbog različitih problema sa kojima se susreću, ali kako bismo adekvatno pristupili ovom problemu, potrebno nam je da imamo tačnu statistiku koliko dece nestaje, razloge zašto nestaju, ali i njihova imena i prezimena, sa ciljem da se toj deci pruži neophodna podrška, usmerenje i zaštita, i tako predupredi sledeći nestanak. Uveren sam da na ovaj način možemo znatno smanjiti broj dece koja tokom godine nestanu, odnosno pobegnu“, kazao je Jurić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.