Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website DANAS SU SVETI VRAČI: Hrišćanski praznik posvećen lekarima - | K-013 Portal

DANAS SU SVETI VRAČI: Hrišćanski praznik posvećen lekarima

DANAS SU SVETI VRAČI: Hrišćanski praznik posvećen lekarima

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 14. novembra obeležavaju važan praznik posvećen svetiteljima Kozmi i Damjanu, u narodu poznatim kao Sveti Vrači.

Rođeni su u Aziji, gde su odgajani kao hrišćani, koji su kasnije postali lekari, odnosno vračevi. Veruje su da su od Boga dobili dar da leče ljude, a kako su ga dobili besplatno, oni ljudima nisu naplaćivali lečenje, zbog čega se kaže da su bili i besrebrenici.

Od svojih pacijenata očekivali su samo jedno - da veruju u Isusa Hrista ili bar da ne izgovaraju njegovo ime uzalud, ako ne žele da prime hrišćansku veru.

Sveti Kozma i Damjan se na ikonama i freskama predstavljaju u srednjovekovnoj odeždi, sa kovčežićima u kojima su nosili lekove.

Na današnji dan, po narodnom verovanju, ne bi trebalo raditi teške poslove i izlaziti iz kuće bez nekog važnog razloga. Hrišćani se na ovaj praznik posebno posvećuju molitvi za bolesne i izbegavaju teške fizičke poslove. Na Vraće po verovanju ne treba ni raditi poslove na velikim visinama.

Osim u hramovima Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnim domovima, ovaj praznik se obeležava i u mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama koje svetitelje i lekare slave kao zaštitnike svoje profesije.

 

Svetitelji su sahranjeni jedan pored drugoga u mestu Feremanu. Svetitelji Kozma i Damjan, u narodu poznati i kao sveti Vrači, predstavljaju se na ikonama i freskama u srednjevekovnoj odeždi, s kovčežićima u kojima su nosili lekove.

Jedna od najpoznatijih fresaka s likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji, iznad sarkofaga arhiepiskopa Danila Drugog.

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve Sveti Kozma i Damjan, odnosno Sveti Vrači, nisu upisani crvenim slovom i nije obavezan post.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.