Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Na listu ubačeno 10 novih profesionalnih bolesti - | K-013 Portal

Na listu ubačeno 10 novih profesionalnih bolesti

profesionalne bolesti

Novi Pravilnik o priznavanju i utvrđivanju profesionalnih bolesti je završen i proširena je lista profesionalnih bolesti koja treba da olakša dokazivanje obolevanja na radnom mestu.

Novi pravilnik radio je Institut za medicinu rada i radiološku zaštitu "Dr Dragomir Karajović", a direktor te ustanove Aleksandar Milovanović kaže za Tanjug da je lista profesionalnih bolesti usklađena sa listom Međunarodne organizacije rada. 

Novi pravilnik je, kako kaže, upućen Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a trebalo bi da ga usvoji Vlada Srbije. Naveo je da je na dosadašnjoj listi bilo 56 bolesti, a da je nova proširena sa desetak novih. Milovanović nije želeo da govori koja su to nova oboljenja, ali je objasnio da su detaljnije definisana plućna i toksikološka oboljenja. U Srbiji se svake godine registruje sve manje profesionalnih bolesti dok, recimo, u Nemačkoj godišnje ima desetine hiljada profesionalnih oboljenja i stotine hiljada povreda na radu. 

"To ne znači da su Nemci neoprezni i nezaštićeni na radu, već da bolje registruju profesionalne bolesti", pojasnio je Milovanović. 

Sa kakvim se problemima zaposleni u Srbiji suočavaju ilustrovao je primerom radnika koji je oboleo od plućne azbestoze i kome je Institut radio ekspertizu, ali poslodavac neće da mu izda potvrdu sa radnog mesta da je bio izložen azbestu. 

"Zbog nedostatka tog administrativnog podatka ne možemo da utvrdimo profesionalno oboljenje. Kada bi se potvrdilo profesionalno oboljenje, onda bi radnik mogao da tuži firmu, oni bi platili odštetu", rekao je Milovanović. 

Predsednik Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu Dragoslav Tomović kaže da u Srbiji nisu definisani kriterijumi za utvrđivanje profesionalnih oboljenja. 

"Nadležni moraju da propišu kriterijume za utvrđivanje profesionalnih bolesti i koja će ustanova tom problematikom da se bavi. Sada postoji vakum", rekao je Tomović. 

Prema podacima Udruženja, prošle godine je registrovano svega četiri slučaja profesionalne bolesti kod radnika.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.