Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nakon što se digla velika frka Brnabićka prelomila - ništa od eko takse - | K-013 Portal

Nakon što se digla velika frka Brnabićka prelomila - ništa od eko takse

Nakon što se digla velika frka Brnabićka prelomila - ništa od eko takse

Vlada Srbije izmenila je nedavno usvojenu uredbu o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu, pa građani Srbije, ipak, neće plaćati eko taksu od 1.200 dinara godišnje po domaćinstvu, kako je prvobitno bilo predviđeno.

Vlada je, kao što je najavila premijerka Ana Brnabić, izmenila uredbu, tako što je izbrisala član četiri koji je predviđao taj namet za fizička lica od 1. januara 2020. godine, potvrđeno je Tanjugu u vladi.

To znači da po izmenjenoj uredbi građani neće biti tretirani kao zagađivači životne sredine.

Premijerka je u subotu rekla da „nema govora“ da će građani plaćati paušalno oko 100 dinara mesečno ili 1.200 dinara godišnje eko taksu od 2020. godine.

Vlada Srbije donela je početkom decembra novu uredbu kojom se propisuju naknade za zagađivače životne sredine, s obzirom na to da prethodna nije dala očekivane rezultate.

Reč je o uredbi kojom je Vlada Srbije utvrdila kriterijume po kojima će se određivati aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu i naplaćivati naknada pravnim licima, preduzetnicima, kao i građanima – vlasnicima stambenih jedinica.

Svi privredni subjekti, u skladu sa svojom delatnošću, podeljeni su u tri grupe aktivnosti prema tome kako utiču na zagađenje životne sredine – na one koji imaju veliki, srednji i mali uticaj na prirodu.

Najveći zagađivači, odnosno velika pravna lica, plaćaće maksimalnu naknadu od dva miliona dinara godišnje. Najniže naknade zbog najmanjeg uticaja na zagađenje životne sredine, plaćaće mikro preduzeća, i to 5.000 dinara.

(RTS)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS