Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pašalić: Tolerancija i podrška su glavni uslov za poboljšanje položaja Roma - | K-013 Portal

Pašalić: Tolerancija i podrška su glavni uslov za poboljšanje položaja Roma

zoran pasalic, zastitnik gradjana, svetski dan roma

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da tolerancija i podrška, pre svega lokalne zajednice a zatim i celog društva, predstavljaju glavni uslov za afirmaciju, integraciju i poboljšanje položaja Roma u Srbiji.

„Već 50 godina u svetu se obeležava 8. april i ukazuje na potrebu poboljšanja položaja Roma. Takođe, već 50 godina najveći problemi Roma širom planete su isti – siromaštvo i diskriminacija. Svakodnevni život Roma nije bitno izmenjen u ovih pola veka, posebno po pitanju integracije i interakcije sa drugim društvenim grupama“, saopštio je Pašalić u pisanoj izjavi, povodom Međunarodnog dana Roma – 8. aprila.

Pašalić je naveo da je podrška lokalne zajednice, ali i celog društva, „osnova za bolju integraciju i poboljšanje položaja romske nacionalne manjine kako bi se za početak umanjili a kasnije i otklonili brojni rizici sa kojima se svakodnevno susreću – nezaposlenost, siromaštvo, život u neformalnim naseljima, visok rizik od nasilja u porodici i partnerskim odnosima“.

„Država je preduzela niz mera u oblasti obrazovanja, zdravstva i dobijanja ličnih dokumenata, ali svakodnevni život Roma nije u velikoj meri poboljšan. Školovanje treba da im bude pristupačnije kao i redovna zdravstvena zaštita, a lakše zapošljavanje i podsticaji za samozapošljavanje osnov za smanjenje siromaštva“, naveo je Pašalić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS