Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website ProGlas pozvao građane u borbu za poštene i fer izbore - | K-013 Portal

ProGlas pozvao građane u borbu za poštene i fer izbore

inicijativa proglas

Inicijativa „ProGlas“, koja je građane pozivala na masovan izlazak na decembarske izbore, saopštila je danas da će za predstojeće izbore pozivati građane u borbu za ispunjenje minimalnih izbornih uslova za poštene i fer izbore, kako ne bi došlo do bojkota opozicije.

Reditelj i glumac Dragan Bjelogrlić, jedan od inicijatora „ProGlasa“, rekao je novinarima u beogradskom Medija centru da ta inicijativa neće moći da poziva građane na masovan izlazak na izbore, jer ti minimalni uslovi nisu ispunjeni.

„Da budem kristalno jasan. Ovo nije poziv na bojkot. Ovo je poziv u borbu za izborne uslove, upravo da do bojkota ne bi došlo“, kazao je Bjelogrlić.

Najavio je da „ProGlas“ kreće sa aktivnostima u toj borbi, a da će u petak na televiziji N1 biti prikazan dokumentarni film te inicijative – „Sistemska prevara“.

„U danima koji slede, pokušaćemo da napravimo sastanke sa civilnim sektorom, studentskim organizacijama, sindikatima i svim ostalim društvenim i političkim subjektima sa pozivom da se uključe u ovu borbu“

Početkom maja, kako je dodao, „ProGlas“ će krenuti u tribine i mitinge po Srbiji u kojima će pozivati građane u borbu za ispunjenje izbornih uslova.

Ocenio je da izbori 17. decembra nisu bili ni slobodni, ni demokratski, ni pošteni, zbog čega je „ProGlas“ uspešno ujedinio političke subjekte i civilni sektor koji je smatrao isto, kada su izneli minimalne uslove za poštene i fer izbore.

„Na žalost, i pored glasno izgovorenih tvrdnji predstavnika vlasti da su spremni da ispune isporučene uslove, to se nije dogodilo. Na današnji dan, nijedan zahtev suštinski nije ispunjen. U takvim okolnostima, ProGlas nema moralno, etičko i društveno odgovorno pravo da poziva građane da na takve izbore izađu“, rekao je Bjelogrlić.

Dodao je da „ProGlas“ sumnja da ima dovoljno vremena da se ti uslovi ispune do beogradskih izbora koji su raspisani za 2. jun i dodao da smatraju da je jesen mnogo realnija.

„O tome će svakako odlučiti partije koje učestvuju na izborima. Na nama je da se zajedno sa građanima borimo za izborne uslove, koji će bar minimalno obezbediti teren za fer i poštenu političku utakmicu. Na takav teren ćemo onda istrčati svi i pozdraviti pobednika“, rekao je Bjelogrlić.

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić ocenio je da je najvažniji patriotski zadatak svakog građanina Srbije danas – borba za pravo na izbor, koje im pripada po Ustavu.

„Vraćanje ustavnog prava na izbor, koji mi danas u Srbiji nemamo. Mi nemamo izbore“, kazao je Majić.

Prema njegovim rečima, da bi se uopšte moglo govoriti o izborima u jednom društvu, potrebno je da postoje građani koji su informisani o alternativama u svom izboru, koji slobodno odlučuju da li će izaći na izbore i za koga će glasati, kao i građane koji nisu dovedeni iz neke druge zajednice.

„Ništa od ovoga što čini definiciju izbora mi danas nemamo u Srbiji i to je na najjasniji način potvrđeno 17. decembra. Zbog toga sam i kao građanin i kao pravnik u potpunosti uveren da je najvažniji patriotski zadatak svakog građanina danas borba za to da nam se pravo na izbor, pravo koje nam po ustavu pripada, vrati“, kazao je Majić.

Izdavač Gojko Božović ocenio je da duboka politička kriza, koja je prema njegovim rečima u Srbiji proistekla iz izbora 17. decembra 2023. godine, može biti razrešena „samo na slobodnim i poštenim izborima“.

„U ovom trenutku mi nemamo takve slobodne i poštene izbore, uprkos svim političkim zahtevima koji su nastajali i oblikovani u našem društvu“, kazao je Božović.

On je upitao zbog čega vlast, koja je suočena sa „ozbiljnim dokazima izbornog inženjeringa“, ne prihvata elementarne uslove za slobodne i poštene izbore.

„Upravo zbog toga što je problem na strani vlasti – vlast se plaši slobodnih i demokratskih izbora jer je očigledno uverena da u elementarnoj atmosferi ne može ostvarivati dominantnu političku ulogu u Srbiji“, ocenio je Božović.

Nekadašnaj rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović ocenila je da su, u situaciji kada su institucije „u potpunosti u službi vladajuće stranke i njihovih partnera“, građani bespomoćni.

„A da li su građani zaista bespomoćni? Ja mislim da bi vladajuća stranka volela da misli da smo mi bespomoćni i da smo malodušni. To bi sve igralo njima u prilog“, navela je Popović.

Ocenila je da se građani nisu prepustili vladajućoj stranci i da žive realnost koja njoj odgovara.

„Mislim da ne smemo da se prepustimo tome. Ima otpora i mislim da treba da ga bude još više“, dodala je Popović, naglašavajući da vidovi građanskog otpora postoje i da sadašnji trenutak nije trenutak za povlačenje.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS