Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SEOS: Ispred Vlade Srbije 27. novembra skup povodom prve blokade zbog litijuma - | K-013 Portal

SEOS: Ispred Vlade Srbije 27. novembra skup povodom prve blokade zbog litijuma

seos, protest

Savez ekološki organizacija Srbije (SEOS) pozvao je građane da se ponovo okupe ispred Vlade Srbije 27. novembra, na godišnjicu prve blokade protiv rudarenja litijuma.

SEOS je u saopštenju naveo, pozivajući se na izjave predstavnika vlasti i kompanije Rio Tinto, da im je jasno „da je narod prevaren i izigran lažnim stavljanjem tačke na projekat Jadar“.

„Nama koji se aktivno borimo protiv ovog i drugih štetnih projekata je i tada, 20. januara, bilo jasno da je to jedna u nizu predizbornih laži vladajuće garniture“, naveli su u saopštenju.

Dodali su i da je „jasno i da ova Vlada i predsednik nikada neće i ne smeju odustati od rasprodaje Srbije“ jer su, kako su dodali, „to obećali onima koji su ih doveli na vlast“

Naveli su da u dolini Jadra Rio Tinto i dalje kupuje imanja pravdajući se prvo time da su to kupovine koje su ugovorene pre uredbe Vlade Srbije.

Dodali su da se ta kompanija „više i ne pravda“, jer kako tvrde, ima punomoćje Puteva Srbije po kojem im je odobreno da za račun države rade projektnu dokumentaciju i otkupljuju parcele na trasi pruge i brze saobraćajnice.

SEOS u saopštenju navodi da te saobraćajnice „grade isključivo za potrebe rudnika“.

„Tražili smo još u januaru, a i nekoliko puta od tada da se punomoćje povuče, ali nema odgovora“, dodao je SEOS.

Podsetili su i na proteste u više drugih mesta u Srbiji, organizovane zbog ekoloških problema, te pozvali na okupljanje ispred Vlade Srbije 27. novembra u 14 časova.

Pozvali su gradjane i da se sa tog skupa ne razilaze dok vlast ne podnese ostavke na svim nivoima, oslobodi javni servis Srbije i raspiše nove, poštene izbore.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS