Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sindikat Nezavisnost: Zastrašivanje članova sindikata u Krušiku - | K-013 Portal

Sindikat Nezavisnost: Zastrašivanje članova sindikata u Krušiku

sindikat nezavisnost, krusik, valjevo

Poslovodstvo Holding korporacije Krušik u Valjevu pokušava da pritiscima odvrati radnike od članstva u sindikatu, što je krivično delo, ocenio je danas Granski sindikat metalaca „Nezavisnost“.

Kako je objavio sajt Nezavisnost.org, prošlog četvrtka radnici Krušika su pozivani na šalter fabričke direkcije gde su ih zaposleni u pravnoj službi ispitivali o tome da li su, kada i zašto potpisali pristupnice za članstvo u sindikatu.

Predstavnici rukovodstva sindikata „Nezavisnost“ su upozorili „ispitivače“ da je njihov postupak krivično delo jer predstavlja grubo kršenja radnih i sindikalnih prava radnika.

Službenici su kazali da rade po nalogu, odnosno po odluci poslovodstva koju, međutim, nisu pokazali, da bi onda sindikalce uputili na izvršnog direktora za pravne i ekonomske poslove Dragana Radojičića.

„Sve ovo dešava se povodom novog utvrđivanja reprezentativnosti sindikata ‘Nezavisnost’ i sindikata ASNS u korporaciji Krušik. ‘Nezavisnost’ je u skladu sa zakonom predala pristupnice 354 člana a poslodavac je naložio pravnoj službi da pojedinačno proveri da li su radnici lično odlučili da se učlane u sindikat“, naveli su u „Nezavisnosti“.

Kako su podsetili, prošlog četvrtka je istekao rok od 15 dana za formiranje komisije za utvrđivanje reprezentativnosti a sindikati još nisu obavešteni kada će se pristupiti tom poslu.

Umesto toga, sindikat ‘Nezavisnost’ je dobila dopis o nevodnim nepravilnostima u podnetim pristupnicama koje treba ispraviti do 22. aprila.

Taj sindikat je podneo prijavu inspekciji rada zbog kršenja radnih i sindikalnih prava svojih članova.

Povodom dešavanja u valjevskoj namenskoj industriji predsednica UGS „Nezavisnost“ Čedanka Andrić izjavila je da će taj sindikat preduzeti sve mere na nacionalnom i međunarodnom nivou da zaštiti članstvo od šikaniranja i pritisaka.

„Neka se rukovodstvo Krušika bavi planovima za uspešno poslovanje umesto što šikanira članove Nezavisnosti. Posle se predstavnici naše države čude kada nas Međunarodna konfederacija sindikata godinama ocenjuje kao zemlju u kojoj se sistematski krše radnička i sindikalna prava, a ovaj primer je sve samo nije usamljen“, rekla je Andrić za portal Nezavisnost.org.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS

Najnovije: Na portalu

craft beer jun 2024 big pancevo 460x600

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city